Lehet előzni úgy egy kerékpárost/autót, hogy közben szemből jön egy kerékpáros? Mi a helyzet ugyanebben a szituációban, csak kikerülés esetén?
Kikerülni lehet, hiszen akkor nem lógsz át a másik sávba.
A szabályt pontosan nem tudom, de a biztonság érdekében én még kikerülésnél is ha tehetem megvárom, hogy ne jöjjenek szembe. Előzni pedig biztos nem fogok, ha jön szembe akárki is.
Tudom vita lesz, linkelni nem tudom, amit írni fogok.
A KRESZ-ben annyi áll, hogy biztonságos oldaltávolságot kell tartani. Jelen esetben természetesen a szemben jövőtől is. Tehát a válasz az, hogy igen, ha mindkettőtől elég távol vagy. Eddig egyértelmű.
A haza gyakorlat az, hogy sok autós elegendőnek véli a 20-25 cm-t is. A KRESZ-ben nem lévő, ám ítélkezésnél figyelembe vett hivatalos magyarázat kocsiszekrénnyi távolságot nevez meg biztonságos távolságnak. Tehát mondjuk egy 1,6 méter széles Ignisszel kb. 1,5 a legkisebb oldaltáv. Ha ez megvan, akkor el lehet menni mellette. Osztrákok, németek saját sávban soha nem előznek bringást, inkább ballagnak mögötte. (Nem a nyakán!!!)
Nem előzheted meg.
4. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!