Borulásért jár bírság? Ha meglát a rendőr az árokba, vagy be kell jelentenem a saját balesetemet?
Nem kell bejelentened a balesetedet. Ha nem sérült senki, akkor kiszeded az autót az árokból és hazamész, aztán saját zsebre javíttatod.
Egyébként magáért a borulásért nem büntetnek meg, van neked elég bajod anélkül is. Ha eljárás indul, akkor azért kapsz büntetést - ha kapsz -, mert nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően vezettél. Márpedig ha az árokban kötöttél ki, akkor lehet, hogy ez történt.
És ezt hogyan vizsgálják ha be sem jelentem??
Akkor kötelező bejelenteni ha másnak anyagi kára származott belőle? Mondjuk nekidőltem egy másik autónak? Vagy akkor elég a betétlap?
Ha nem jelented be, nem vizsgálják. Nem véletlenül kezdtem így a mondatot: "Ha eljárás indul..."
Ha csak a saját autódat törted össze, nem kell bejelenteni a balesetet. Ha más autóját is sikerült összetörni, akkor a biztosító felé kell bejelentened a baleseti bejelentőn (vagy betétlap, ha úgy jobban ismered). Vagy ott van az "aggyá' húszezret, annyiból lefújatom, azt jóvan, nem kell betétlap" megoldás. A rendőrségnek még ekkor sem kell bejelenteni az ügyet, a felelősséget majd a biztosító megállapítja, ha tudja.
Ha személyi sérülés is történt, akkor viszont kötelező bejelenteni a rendőrségnek a balesetet, nincs mérlegelési lehetőség. Ez esetben eljárást indítanak, ami végén akár figyelmeztetés, pénzbírság és előéleti pont (vagy büntetőpont) is előfordulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!