Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi történt itt? Túlkormányozot...

Mi történt itt? Túlkormányozottság volt?

Figyelt kérdés

[link]

A mellékleten lerajzoltam, hogyan történt, remélem érthető.

Még friss jogosítvánnyal követtem el, ezt a gyalázatot, ami, ha éppen jön szembe valaki, rosszul is végződhetett volna. Ettől eltekintve azt gondolom, hogy mivel a kocsinak és nekem sem lett semmi bajom, talán ösztönösen jól csináltam valamit (?).

Hogy történt:

Ősz volt, én siettem a dolgomra. Megelőztem egy autót és a már a mellékelt képen látható kanyarba 100 fölötti sebességgel érkeztem. Pontos sebességre nem emlékszem, de mikor beértem a kanyarba, mint a villám csapott belém a felismerés, hogy túl gyorsan megyek, és ebben a pillanatban az autó őrületes csúszkálásba kezdett. A kormányt fogtam, de nem tudom mit csináltam, olyan gyorsan történt minden, ide-oda csapódtam. A végére már valamennyit veszített a sebességéből az autó, de a maradék még elég volt arra, hogy a sáros füvön becsússzak az árokba.

Végül 3 autó jött 15 percen belül, mindenki megállt segíteni, és a harmadik egy nagyobb terepjáró volt, benne 6 nagy férfiemberrel, úgyhogy kihúztak pikk pakk és mehettem tovább. (ez a segítőkészség egyébként nagyon meghatott)

#túlkormányozottság
2013. febr. 2. 22:36
 1/6 anonim ***** válasza:
Hátul nem volt megfelelő tapadás (túl gyorsan mentél). Probáltad ellenkormányzással visszahozni de akkor ugye a másik irányba lódul meg és akkor megint kell. Egy ilyet nehéz visszahozni ha ennyit kell kormányozni (legalábbis ezt én így gondolom)
2013. febr. 2. 22:41
 2/6 szántóvető ***** válasza:
túl nagy sebesség volt :) mecsúszott a kocsid hátsó kereke.ha az első is megcsúszott volna rögtön akkor kiegyenesíted kanyart.ne törődj vele.
2013. febr. 2. 22:42
 3/6 anonim ***** válasza:

gyorsan mentél

megcsúsztál

ráfékeztél

kapkodtad a kormányt

a reflex kormányzás jó is lehetett volna, ha nem húzod minden kitérésnél túl ... de hát majd az évek és a rutin ezt is helyre teszi :)

2013. febr. 2. 22:46
 4/6 A kérdező kommentje:

Ja tényleg, az kimaradt, hogy kicsit rányomtam a fékre és akkor kezdett csúszkálni.

Köszi a válaszokat!

2013. febr. 2. 23:03
 5/6 Napkiraly ***** válasza:
útviszonytól függ, de ha már elrontottad és benne vagy a kanyarban, akkor a fék ront a helyzeteden. Valószínűleg megúszod ha nem fékezel rá
2013. febr. 3. 02:12
 6/6 anonim ***** válasza:
Kicsit leegyszerűsítve és félretéve a szaknyelvet: ha minden más változatlan (pl. burkolat típusa, nincs vízátfolyás, stb.) akkor egy adott "mennyiségű" tapadással gazdálkodhatsz. Hogy ebből mennyit használsz el iránytartásra/változtatásra vagy lassításra/gyorsításra, azt te döntöd el, de nyilván van olyan helyzet - ez is olyan volt - amikor már nem fér bele a fékezés és az irányváltoztatás egyszerre. Ilyenkor elveszted valamelyik vagy az összes kerék tapadását és az a vége a kocsidnak, amelyiknél elveszik a tapadás, arra folytatja az útját, amerre a lendület viszi. Sajnos nem válogatnak az erők a puha szántóföld és a szembejövő kamion között, ezért ésszel kell (akarom mondani: lehet) előzni.
2013. febr. 3. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!