Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Zebrán életveszélyesen leléphe...

Zebrán életveszélyesen leléphetek-e az autók közé?

Figyelt kérdés
Ha egy 2x2 sávos úton, ahol az autók özönlenek, belépek közéjük a zebrán, elütnek, de túlélem, van-e megállpítható jogi felelősségem? Ha igen, milyen módon élhetek a jogaimmal, miszerint elsőbbségem van az autókkal szemben?

2012. nov. 7. 09:11
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
15%
Akkor van elsőbbséged, ha megadják. A szabályok meg mindenki tudja arra vannak, hogy legyen mit megszegni............ Tehár hiába van neked elsőbbséged ha senki sem enged át az úton. Persze ha te tolószékbe akarsz ülni akkor csak nyugodtan ronts a száguldó autók közé, hiszen neked elsőbbséged van.
2012. nov. 7. 10:50
 12/22 anonim ***** válasza:

#10 "Én "pofátlanul magabiztos" vagyok. "

A Budaőrsin a laktanyánál már nemlennél annyira magabiztos,hidd el nekem.

Nagyritkán megáll hogy átengedjen /az is általában Osztrák/,de ilyenkor úgy telibe szokták verni hátulról,mint annak a rendje..

2012. nov. 7. 13:40
 13/22 anonim ***** válasza:

Én is elég határozottan közlekedek a zebrán, már a megközelitésekor felmérem, honnan jön vagy jöhet autó, balról érkezővel felveszem a szemkontaktust és elindulok, egészen addig haladva, amíg még pont marad helye az autósnak a kikerülésemre (arra az esetre gondolva, ha esetleg nem tudna már megállni vagy csakazértis el akar menni előttem).

Ha valaki pofátlanul rágyorsít vagy dudál, azzal némi csomagtartóformázás vagy ablakcsapkodás után szoktam "megüvöltözni", mi a helyes magatartás a zebra megközelitésekor. Legrosszabb esetben begyűjtök egy-két pofont, bár eddig nem volt rá példa, egy ilyen incidens nem igazán ér meg annyit.

Autósként érdekes módon nem esik nehezemre odafigyelni a zebráknál és átengedni a gyalogokat, mondjuk a zebrák 90%-át a gyalogosokra tudatosan figyelve közelítem meg.

2012. nov. 7. 14:05
 14/22 anonim ***** válasza:
Egy ilyen balesetben én 50-50%-ban állapítanám meg a felelősséget.
2012. nov. 7. 14:42
 15/22 Napkiraly ***** válasza:
44%

Az irányadó bírósági gyakorlat szerint ha 30nál nem gyorsabban közelítettem meg a gyalogátkelőhelyet és leléptél elém féktávon belül, akkor elnyomhattalak mint a békát.

Aztán a vörösfletó elvtárs kitalálta, hogy mindenképpen elsőbbséged van a gyalogátkelőnél. Azóta kiléphetsz elém,és ugyanúgy elnyomlak mint a békát, majd elhajtok a francba mielőtt kiér a jard

2012. nov. 7. 21:41
 16/22 anonim ***** válasza:

Napkirály, neked a jogsidat venném el, az biztos. A zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van, és ha nem csak kirakatban láttál már kresz könyvet, abban az szerepel, hogy a jármű vezetőnek már a gyalogos vélhető átkelési szándékánál lassítania kell, annyira hogy ha lelép a jármű elé, meg tudjon állni.

Én sokat autózok, és még többet motorozok, hidd el, elférnék két sovány gyalogos között, ha akarnék egy nyélgázzal, de nem teszem. Ehelyett ha látom, hogy közeledik a zebra felé, már lassítok, és intek a fejemmel, hogy menjen.

2012. nov. 8. 14:17
 17/22 Napkiraly ***** válasza:
A jogi helyzetet kérdezte a kérdező, én elmondtam. Jelenleg abszolút elsőbbsége van a gyalogosnak, minden körülmények között
2012. nov. 8. 19:34
 18/22 anonim ***** válasza:
Hiába törlöd ki a válaszomat, akkor is értem a kérdést! :)
2012. nov. 9. 15:37
 19/22 anonim ***** válasza:
46%

Már régóta tervezem, hogy betolok a zebrán lassítás nélkül haladó kocsisorba egy méretes babakocsit persze gyerek nélkül.Mert a nyilvánvalóan lelépőnek egyre többen megállnak, de egy gyerekkel mégsem indul el az ember lesz ami lesz alapon.

És persze hálás köszönet minden udvarias, szabálytisztelő vezetőnek. Fogadják bocsánatkérésemet a zebra mellett lézengők nevében, akik miatt lelassítottak, nekik meg eszük ágában sem volt átmenni az úton.

2012. nov. 10. 08:22
 20/22 A kérdező kommentje:
Nem is kérdéses, hogy ha megteszed, joggal ítélnek majd el!
2012. nov. 13. 13:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!