Hogyan működnek, és milyen fajta fékek vannak egy mozdonyon/szerelvényen?
Általánosságban Magyarországon milyen fékek vannak egy vonaton?
Hallottam már többfélét:légfék,dinamikus fék,rögzítőfék,kézifék,rugóerőtárolós fék.
Aztán hallottam olyanról is hogy tuskós fék,tárcsafék?
A száguldó bomba című filmben például beszéltek mozdonyfékről is.
Ha valaki közel áll a vasúthoz ki tudná nekem fejteni ezeket bővebben?
Tessék, a 49 oldaltól kedődik a fékek ismertetése:
Jó az is amit Harkonnen írt, kicsit kevésbé tudományosan:
Légfék: levegős müködtetésű üzemi fék, általában tuskós vagy tárcsás.
Dinamikus fék: villany, vagy dízel-elektromos vontatásnál az elsődeleges üzemi fék, a villanymotor gerjesztésének változtatásával fékezik a szerelvényt. Villanymozdony esetén a fékezés közben termelt (a motor ilyenkor generátorként működik) energiát visszatáplálják a felsővezetékbe.
Rögzítőfék: az álló mozdonyt rögzíti, hogy guruljon el. Általában féktuskókat is alkalmaznak biztosításnak.
Kézifék: ugyanaz mint a rögzítőfék.
Rugóerőtárolós fék: tartalék/kiegészítő fékrendszer, alapállapotban rögzíti a kerekeket, lényegében egy rugó ami aktív állapotban tart egy fékpofát vagy féktuskót. Amikor az üzemi fék működik egy elektromágnes, vagy pneumatikus/hidraulikus munkahenger összehúzza a rugót, így inaktív lesz a fék.
Szükségesetén, vagy a fő fékrendszer hibájakor old a rugót rögzítő megoldás, és üzembe lép, állóra fékezi, majd rögzíti a szerelvényt. Persze külön is szabályozható nem fogja a sínpálya közepén befékezni a mozdonyt.
A filmben látott mozdonyfék nagyjából az autók motorfékjének felel meg (a filmben egy dízel-hidraulikus/mechanikus erőátvitelű mozdony van), illetve a mozdony kerekeinek fékezésére utalnak vele.
Egy közérthető sorozat a vasúti fékezés történetéről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!