Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Igaz az, hogy ha 17 évesen...

Igaz az, hogy ha 17 évesen meglesz a jogsim, akkor 1 évig csak úgy vezethetek, ha ül mellettem egy felnőtt korú?

Figyelt kérdés
2012. okt. 15. 18:43
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"Amúgy, ha jól tudom 17 évesen le lehet tenni a jogsit, viszont csak akkor vezethetsz, ha betöltötted a 18-at. Ez mindig is így volt"

Nem, elég régóta nincs így. A 17. születésnapod után kicsivel, mikor minden vizsgád megvan, kézhez kapod a jogosítványodat, onnantól belföldön egyedül vezethetsz, ahogy csak szeretnél. Utánfutót nem vontathatsz, külföldön pedig 18 éves korod alatt nem vezethetsz.

"Ma hallottam a rádióban, hogy a Kormány fel akarja emelni a korhatárt, már készül a jogszabály... Így a helyes válasz, nem lesz melletted felnőttkorú, de 17 évesen jogsid se lesz"

Egy darabig még nem fog emelkedni a korhatár. Most emelték több kategória korhatárát, jövőre már 16 év kell az M-hez, 24 az A-hoz és hasonlók. Viszont a B-é marad 17 év, ha emelik is, majd csak 2014-től.

2012. okt. 18. 19:01
 12/18 MiriBu válasza:
Az Egyesült Királyságban és asszem Írországban is van ilyesmi. Sőt még sebességkorlátozás is a friss jogsisoknak. Sajnos Mo-n ez nem így van... Én annó annyira rostam a jogsim megszerzése után, hogy nem mertem sokáig egyedül vezetni - bár nem kellett egy év, hogy ezen túltegyem magam.
2012. okt. 20. 09:36
 13/18 anonim ***** válasza:
Nem, ez nem igaz. 2000-ben tettem le a jogsit és már aklor is ezzel riogattak. Megkérdeztük az oktatót, úgy kinevetett, h elszégyeltem magam. Azt mondta ilyen sosem volt és nem érti honnan veszik ezt a tanulók. A motoros csak akkor nem vihet 1 évig utast mig kezdő vezetőnek számít. Ha bármilyen más kategóriája már megvolt elotte akkor nem szamit kezdonek. Meg ha az B vagy segedmotor is volt. A lenyeg h egy eve meglegyen mar.
2012. okt. 20. 15:49
 14/18 anonim ***** válasza:

A kezdő vezetői engedély nem egy évre, hanem kettőre szól!

"Ma hallottam a rádióban, hogy a Kormány fel akarja emelni a korhatárt, már készül a jogszabály..."

Megint ez a jólértesültség! A jogszabály készen van 2011 novembere óta (326/2011), és hatályos is 2012 jan. 1-től, de tartalmaz 2013 jan. 19-től hatályos elemeket is! (köztük néhány korhatár változást)

2012. okt. 20. 21:14
 15/18 anonim ***** válasza:

18 év alatti vezetőkre 2 korlátozás van: 2 évig nem húzhatsz vontatót, és 18 év alatt nem vezethetsz külföldön. Az összes többi csak legenda. Ha új jogszabály lesz, arról úgyis hallasz majd.

Amúgy meg mit érsz vele, ha ül melletted egy felnőtt? Nincsen pótpedál, max. pofázni tudni, ami inkább zavaró, mint hasznos. Én spec. már aznap egyedül vezettem, amikor készhez kaptam a jogsimat.

2012. okt. 21. 10:24
 16/18 anonim ***** válasza:
*előző vagyok: az első korlatozás nem korfüggő.
2012. okt. 21. 10:25
 17/18 anonim válasza:
Egy osztálytársam a nyáron töltötte be a 17-et, letette a jogsit, várt rá pár hetet (nem tudom mennyit, elvileg max. 30 nap), amióta kézhez kapta, egyedül jár be a szomszéd megyéből (koleszos), és max. az öccse ül mellette. A múlt héten pedig kiment a németekhez, úgy, hogy ő vezetett. Az én jogsim is készül, 2x2 óra vezetés van még hátra, utána vizsga. És előfordulhat, hogy még az elkövetkezendő fél évben kimegyek az osztrákokhoz, az is lehet, hogy én vezetek. Na erről ennyit. (17/F)
2012. okt. 22. 12:16
 18/18 anonim ***** válasza:
Azt csinálsz amit akarsz, amíg nem találkozol rendőrrel. 18 év alatt nem vezethetsz külföldön.
2012. okt. 22. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!