Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Állítólag, aki tolat és...

Állítólag, aki tolat és belemegy valakibe, az a hibás, merthogy tolatott. De ha tegyük fel én védett úton tolatok (azaz elsőbbségem van) és kijön elém egy autó, akibe beletolatok, akkor is én vagyok a hibás?

Figyelt kérdés

2012. okt. 6. 12:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

24. § (1)178 Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. A zárt pályáról az úttestre ráhajtó villamosnak az úttesten közlekedő járművekkel szemben - a villamossal azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveket ide nem értve - elsőbbsége van.

(2)179 Az elindulást, illetőleg az úttestre való ráhajtást irányjelzéssel [29. § (2) bekezdés] jelezni kell.

(3)180 Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak és trolibusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, illetőleg a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.

Így már egyetértek janzival. Az orral kiálló jármű, abban az esetben indulhat el a parkolóhelyről, ha meggyőződik arról, hogy nem akadályozza a személy és járműforgalmat. Azért szerintem az osztott felelősséget is rá lehetne húzni, mivel a tolatást végző nem gondoskodott tolatást segítő személyről.

Rendőrt hívtatok? Mit állapított meg? Baleseti bejelentőt töltöttetek ki?

2012. okt. 8. 22:32
 12/19 anonim ***** válasza:
Ez érdekes, ugyanis ez is ugyanúgy "elsőbbség kontra tolatás" szituáció, mint a másik. A védett útra ráhajtó jármű vezetőjének ugyanúgy kötelessége elsőbbséget adni, mint az elindulónak. Ha a "szabálytalan" tolatás mint szabálysértés "erősebb" az elsőbbségnél, akkor szerintem mindkét esetben az.
2012. okt. 9. 00:33
 13/19 anonim ***** válasza:
kérdező! Neked van igazad! az elsőbbség kérdése a döntő itt! A védett útvonal hátramenetben is védett az alsóbbrendűvel szemben!
2012. nov. 8. 12:16
 14/19 Bajer ***** válasza:
Nem adja meg neked az elsőbbséget, ezzel szabálysértést követ el, tehát ha összeütköztök, akkor ő a vétkes sofőr. Még az sem számít, hogy az ő szemszögéből te a menetirány bal vagy jobb oldalán tolatsz. Ha a védett úton neked megy, csak ő a hibás.
2013. febr. 28. 13:18
 15/19 anonim ***** válasza:
En kiallok a KRESZ 33§ (1) nél, mivel tolatasnal mast nem akadályozhatsz, nem tér ki rá a kresz h ha elsőbbséged van e vagy sem, vagy védett úton tolatsz e vagy sem, valamint ha tolatsz ugye nem a menetirány szerinti sávodat használod, + eléggé kiszámíthatatlan hogy ha egy kereszteződésben meggyőződök róla hogy nem jön semmi, kanyarodok jobbra, erre belémrongyol egy autó tolatva. Miért is kéne elsőbbséget adnom olyannak, aki nem a menetirány szerinti sávját használja?
2015. máj. 28. 05:15
 16/19 anonim ***** válasza:
szerintem meg a védett úton haladónak van elsőbbsége mindenképpen, teljesen mindegy, hogy milyen irányba megy. az ő sávjában, szabályosan tolat, na innentől kezdve érdektelen, hogy milyen irányba (kivéve az olyan út-típusokat, ahol tilos tolatni). ennyi erővel előzni se lehetne, mert akkor meg a szembejövő sávot használod aztán pont kifordul eléd valaki egy földútról. tehát általában a tolató a hibás, de ebben az eseten nem.
2015. máj. 28. 12:44
 17/19 anonim ***** válasza:

elozni is csak bizonyos feltetelekkel szabad, és pár kivétellel pl.: védett ut, főút Tilos!!!! kereszteződésben előzni. Magyarul védett úton és főuton stb. szabad, de ott is csak akkor ha a szembe jövő forgalmat nem zavarja. Ezen a vonalon ha nem a menetitany szerinti sávodat hasznalod, ha tolatsz ha nemtolatsz es beled jonnek b*szhatod.

n_n

2015. máj. 28. 20:39
 18/19 anonim ***** válasza:
ez akkor lenne igaz, ha egyenrangú utakról beszélnénk. egy főúton haladó nemá ne előzhessen csak mert 200 m-enként nyílik egy erdei földút róla ... pontosan ezért védett út.
2015. máj. 28. 22:19
 19/19 anonim ***** válasza:

tudod mit, védett úton az előzésre még azt mondom oké.

De tolató autóra, kereszteződésben ne számítsunk már jobb kéz felől, megtévesztő, kivédhetetlen. Eleve az autó farát látod. Én nem ismerném el a felelősséget tuti és a szabs. előadót is meggyőzném az 100%

2015. máj. 29. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!