Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Szerintetek jogosan büntettek...

Antimod kérdése:

Szerintetek jogosan büntettek meg, mint a baleset okozóját? Hogyan lehetett volna elkerülni a balesetet?

Figyelt kérdés

Több évvel ezelőtt történt, kifizettem a büntit, a biztosítóm is a kárt stb.

A következő történt dióhéjban: autópályán beállt a forgalom, nagyjából 100 km/h-val haladt a két sávban a sor. Persze egyesek ügyeskedtek, szlalomoztak, stb. A belső sávban egyszer csak történt valami: az előttem levő egy hirtelen váltással átment a külső sávba, én pedig egy álló autó mögött találtam magam, megállni nem lehetett, így rátoltam az előtte állóra (komolyabban szerencsére senki sem sérült meg).

"Követési távolság be nem tartása" miatt én lettem megbüntetve, ami abból is adódhat, hogy nem tudtam elmesélni, mi történt, egyszerűen a trauma miatt (?) kiesett a fejemből, jó fél évvel később egy hasonló közlekedési szitunál ugrott be az esemény.

Azóta is foglalkoztat két kérdés:

1. Jogosan lettem megbüntetve, vagy csak "jobb híján"? Egy álló autó esetében értelmezhető a követési távolság?

2. Hogyan lehetett volna elkerülni a balesetet? Az előttem haladóktól nem láttam, mi történik előttük, kikerülni pedig már nem volt sanszom, mert mellettem is haladt gépjármű.

2012. szept. 17. 08:47
1 2
 11/13 Hunter92 ***** válasza:
Igen, belekötök, de nem azért, mert ilyen a stílusom, hanem azért mert nem jó, amit írsz. Ha az előtted lévő vészfékez, akkor is megtesz egy bizonyos távot, amíg megáll, tehát van lassulása. Ha hirtelen eléd kerül egy álló autó, annál sokkal kevesebb időd és rövidebb utad van a megállásra, mint a haladó jármű esetén, amire fel vagy készülve. Szóval nem, technikailag köze sincs ahhoz, mintha vészfékezett volna. A vészfékezésnél van időd reagálni, látod a féklámpát és, hogy lassul az autó. A jogszabály szerint akkora követési távot kell tartani, hogy az előtted lévő vészfékezése esetén meg tudj állni. Itt nem bizonyítható, hogy ez nem volt megtartva, hiszen a kérdező nem egy vészfékező autóba pukkant bele, hanem egy egy helyben állóban, ami a fentebb leírtak szerint közel sem ugyanaz. Azt pedig nem tudhatta, hogy az a kocsi ott áll, ha nem látott az előtte lévő kocsi elé. A jogszabály szerint, minden olyan veszélyhelyzetre fel kell készülni, amire az adott körülmények között számítani lehet. Autópályán nem kell arra számítanod, hogy a belső sávban ácsorog egy autó, jól is néznénk ki.
2012. szept. 17. 14:20
 12/13 anonim ***** válasza:

Hasonló szituáció fordult elő nálam is, csak nem autópályán történt.

Te voltál a hibás a követési távolság be nem tartása végett. Kár itt szájkaratézni, az a rendőr aki helyszínelt bizonyára jobban ért hozzá, mint bárki.

2012. szept. 17. 17:03
 13/13 zolizoli70 válasza:

Én is sokat vezetek, és sajnos ilyen esetekben mindig az a hibás, aki hátul halad. Még akkor is te volnál a hibás, ha eléd vág egy autó, és hirtelen befékez. Mert nem tudod bizonyítani, hogy betartottad a távolságot, és kényelmesebb a követési távolságra meg az objektív sebességre fogni. :( De! Autópályán belső sávban számíthatsz álló járműre, pl. ha baleset volt, és feltorlódott a kocsisor. Vagy ha építik a pályát.

Olyan helyzetben is voltam, hogy valóban megállt a kocsisor a pályán, mert a MÁSIK sávban volt a baleset, és a hülye vezetők ott bámészkodtak, nézelődtek, ahelyett, hogy haladtak volna.

2012. okt. 5. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!