Beköthetem a gyerekülést a jobb első ülésre, ha hátul nincs hárompontos öv?
NEM!!!!!!!!!
Mennyi idos a baba? Ha meg kicsi berakhatod az elso es hatso ules koze a padlora.
Ha nagyobb arcal hatrafele az uleshez oda tudod rogziteni a biztonsagi ovvel is az ulest is es a "base"-t is.
Mi kiköttettük a légzsákot, ugyanis a hordozó nem fért el a másik két gyerekülés mellett, muszáj volt előre bekötni, persze menetiránnyal hátra. Mikor kinőttük a hordozót, a következő méretű ülés már elfért hátul is, így légzsák vissza lett szereltetve.
Szerintem még mindig biztonságosabb elöl bekötve, mint hátul öv nélkül.
HIVATALOSAN NEM szereltethetsz be biztonsági övet olyan autóba hátra (sem), amiben gyárilag nem volt! Jogszabály tiltja! Ezt biztosan tudom, mert én végigjártam ennek a kálváriáját! Egy Zastava GTL55-be szerettem volna hátra GYÁRI ÖVEKET beszereltetni szintén gyerekülés miatt, hosszas levelezés, az autóval a Gépjárműfelügyeletre járkálás, vizsgálódás, fejvakarás után hivatalosan kimondták, hogy NEM. Pedig az autóban gyárilag MEGVOLT A HELYE a hátsó öveknek, egyedül a padlólemezre nem volt behegesztve a meglévő lyukba a fogadócsavar. Én mindent megpróbáltam, de azt mondták, hogy a műszaki vizsgán nem fogják elfogadni. Ennek ellenére én szabályosan beszereltem, használtuk is, műszakira mindig kiszedtem. Szerencsém volt, a rendőrök nem vacakoltak ezzel ellenőrzéskor.
Egyébként, hogy a kérdésedre válkaszoljak:
"KRESZ 48. §. (5). ... Becsatolt biztonsági övvel rögzítettnek minősül a biztonsági gyermekülésben rögzített gyermek is.
(6) A személygépkocsi első ülésén 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak akkor szállítható, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel és a gyermeket biztonsági gyermekülésben helyezték el."
Illetve ha a légzsákot ki lehet kapcsolni, de gondolom a szóban forgó autóban nincs légzsák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!