Jobbkezes utcák?

Figyelt kérdés

Hogyan és honnan ismerem fel a jobbkezes utcát?

Válaszokat előre is kösz.

2012. ápr. 28. 14:52
 1/10 anonim ***** válasza:
31%

Nincs elsöbbségadás tábla, és nem főútvonalon mész...

Általában 30as övezetekben szokott lenni, de van kivétel.

2012. ápr. 28. 14:59
 2/10 anonim ***** válasza:
88%

Illetve ha nagyon jó kedve volt a közutasoknak akkor látható egy ilyen tábla: [link]

Belgium tele van egyenrangú útkereszteződéssel,meg fekvőrendőrrel:D

2012. ápr. 28. 15:08
 3/10 anonim ***** válasza:
86%

Egyenrangú utak kereszteződésében érvényes a jobbkézszabály. Akkor egyenrangúak, ha egyik sincs elsőbbséget szabályzó táblával megkülönböztetve (ahogy az előző válaszoló is írta). Viszont azt sokszor elfelejtik, hogy azonos burkolatúnak is kell lenniük. Vagyis a földút alapból alacsonyabb rangú, mint a szilárd burkolatú, ha van tábla, ha nincs.

Amúgy én egyáltalán nem kötném a jobbkezes utcákat a 30-as övezetekhez, legalább annyi van nem 30-as övezetben is. Általában kisebb forgalmú utakra jellemző, városban lakótelepek, lakóövezetek, falvakban az utak döntő része ilyen.

2012. ápr. 28. 15:22
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Én utálom a jobbkezes utcákat , főleg akkor ha ismeretlen helyen járok.Nem értem miért nem lehet kirakni egy macisajtot.Sokkal értelmesebb lenne.

Akkor viszont nagyon kiakadok amikor az elsőbbségadás táblát eltakarja a lomb vagy valami fa és jobbkezesnek nézem.

2012. ápr. 28. 15:23
 5/10 A kérdező kommentje:
Kösz a válaszokat
2012. ápr. 28. 16:06
 6/10 anonim ***** válasza:

vagy ki van téve jobb kéz vigyáz !

vagy kötelező haladási irány tábla neked azt mutatja példa egyenes vagy balra ami azt jelzi aki jobbrol jönn neked az neked jobkéz mivel te arra nem kanyarodhatsz neki van elsőbsége ha nem főutvonal persze !

vagy semi nincsen és néztek egymásra hola tábla ez is jobbkéz.

2012. ápr. 28. 16:49
 7/10 anonim ***** válasza:
63%
Előfordul olyan is, hogy a szilárd útburkolatú útra rávezet egy földút, és annak a végét olyan 5 méter hosszan leaszfaltozzák, hogy az is egyenrangú legyen.
2012. ápr. 28. 18:35
 8/10 anonim ***** válasza:
Sokszor nagyon szivatós, vigyázni kell.Pl van egy nagy széles akár 2x2sávosnak is megfelelő utca aztán oldalról kis keskeny utcák mennek bele,és jobbkezes mind.Itt lehet korektül lebiztosítózni a kocsit:D De rengetegen azt hiszik ,ha ők mennek egyenesen akkor elsőbbségük van a jobbról rákanyarodóval szemben ,pedig nagyon nem!Szóval lesni kell a másik utcában lévő macisajt tábla élét amit fa takar, nevetséges de ez a szabály.Meg külön szívatás a sárrázós földút,ami csak 10méter aszfalt ,amit senki nem lát be mondjuk éjszaka .Az egész arról szól hogy a közútkezelő lusta kirakni táblát. Szóval ,ha nem főúton mész tábla szerint ,akkor résen kell lenni,nem csak 30as övezetben,rengeteg jobbkezes van lakott területen.
2012. ápr. 28. 21:51
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Én mondjuk nem látok kivetnivalót abban, hogy nem tábláznak tele jelentéktelen forgalmú útkereszteződéseket csak azért, mert mindenki utálja a jobbkezes utcákat. Én sem szeretem a jobbkezes utcákat, de miután messzire úgyis főúton megy az ember,amondó vagyok, hogy inkább ne táblázgassanak az én adómból...

És hogy a kérdésre is válaszoljak, nem annyira bonyolult.

Ha van az útvonal elején "Főútvonal" jelzőtábla, akkor a "Főútonval vége" tábláig védett az útvonal. Akkor sem kell jobbkezes utcára számítanod, ha kint van a kereszteződés előtt az "Útkereszteződés alsóbbrendű úttal" jelzőtábla.

Akkor viszont, ha az "Egyenrangú utak kereszteződése" táblát látod, garantáltan jobbkezes lesz a következő kereszteződés. Sőt, ha 30-as zónában vagy, avagy lakó-pihenő övezetben, akkor is tuti, hogy minden kereszteződés jobbkezes lesz.

Ha nincsen semmilyen tábla, akkor jön az, hogy azt kell feltételezd, jobbkezes lesz minden utca. Lehet, hogy a mögötted jövő rutinos versenyző (aki tudja, hogy mindenütt macisajt van a keresztező utakon) ezt utálni fogja, de nem kell vele foglalkozni, max. félreállsz és elengeded. Sok kereszteződésben már messziről látni a stoptábla hátulját vagy a macisajt hátoldalát (nem véletlenül van ilyen egyedi alakjuk ezeknek a tábláknak, így hátulról is felismerhetők!), illetve esetenként a megállás helyét jelző vonalat a keresztező úton. Ezeknél mind biztos lehetsz a dolgodban.

2012. ápr. 29. 01:04
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Van oljan, hogy nincs kint az "egyenrangú útkereszteződés" tábla, viszont a jobb oldali elsőbbségadás kötelező táblát eltakarja részemre egy fa, amit csak akkor veszek észre, ha már túlmentem a kereszteződésen, így azt hiszem, hogy jobbkezes. Ezért jó lenne, ha minden sarokra kiraknák az egyenrangú útkereszteződés táblát, nem vsak az utca elejére. És mi van akkor, ha én az utca közepén szállok be a kocsiba, és nem tudom, mi volt kirakva az elején?
2012. máj. 2. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!