Hogyan volt képes elsüllyedni egy ekkora, modern hajó?
Pont azért mert ekkora dög volt...
Amugy hiaba a számítógép, amíg az öntudatra nem ébred(álà Terminator) addig az ember irányítja...
Minő véletlen, a Titanic 1912ben, vagyis 100 éve süllyedt el...
Ez a nagy büdös hajó is ugyanúgy nehezebb anyagokból épült, mint a Titanic, ha tehát léket kap, elsüllyed. A technológia változott az elmúlt 100 évben, a fizikai törvényszerűségek viszont ugyanazok maradtak.
A különböző járművek ma már biztonságosabbak, mint sok évtizeddel ezelőtt, ez tény. Viszont a biztonságosabbá tételnek két útja van: vagy megpróbáljuk elkerülni a baleseteket, vagy úgy megerősítjük a szerkezetet, hogy kibírja a balesetet. A tervezők az első irányba indultak el: egy óceán- vagy tengerjáró hajó ma sem erősebb, mint 100 éve, most sem páncélozott a hajótest, hanem sokkal korszerűbb eszközök állnak a kapitány rendelkezésére. Már nem távcsővel figyeli a jéghegyeket, hanem mélységi radar pásztázza, hogy hol van a szikla a fenéken. Viszont ezek a biztonsági rendszerek mindig úgy vannak konfigurálva, hogy az embere is be tud avatkozni. Vagyis a radar pittyeghet neki, hogy jön a szikla, a navigáció jelezheti kolompolva, hogy a térképe szerint ott már nem biztonságos a fenék, ha nekivezeti a sziklának, semmi sem fogja visszafordítani.
Ahogy mondani is szokták: a modern biztonsági berendezések hülyeség ellen nem védenek. Ha a jelzések ellenére nekivezeti a sziklának a hajót, az ugyanúgy elsüllyed, mint 100, 200 vagy ki tudja, hány száz (ezer) éve.
Hát erre mondják hogy nem a méret számít. Amilyen nagy egy hajó pont annyira nagy a tehetetlensége annyira lomha és annyira sérülékeny. Szerény véleményem szerint a kapitánynak most is ott kéne ülnie a hajó tetején mert ő hagyhatja el utoljára a hajót. Amíg nem tudni van e 100% ig túlélő a hajótestbe addig a kapitánynak kötelessége ottmaradni a hajón. Ez az etika a tengerészetben. Ez a majom meg elsőnek hagyta el a süllyedő hajót. Én Életfogytot adnék neki gondatlan emberölésért pusztán azért mert magára hagyott több ezer embert. Érdekes módon a Titanic kapitánya most is a hajón van és emiatt nem okolja senki a történtekért.
Amúgy szerintem józan logikával az a hajó még menthető és üzembe helyezhető szerintem vétek lenne hagyni hogy elnyelje a tenger. De a társaságot sem irígylem.
(Ha lenne magyar ember a mérnőki csapatban akkor az a hajó péntekre kint lenne a vízből. (magyar ember a kényszer szülötte és mindenre ki tud talál valamit)
Amúgy nem értem hogy a fenébe halhatott meg annyi ember egy rendesen el se sülyedő hajóban. (Bár az emberi felelőtlenség és ostobaság határtalan)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!