Kaptunk egy levelet, miszerint szeptember 6-án szabálytalanul parkoltunk. A lakásunk előtti utca jobb oldalán a menetiránynak háttal álltunk be. (nem egyirányú utca) Kérik az adatokat. Ilyenkor mi a büntetés? Vagy egyáltalán mit lehet tenni?
Majd, ha megkapták az adatokat, azok függvényében eldöntik.
(Fizetés, volt-e hasonló büntetés stb.)
És nem olyan nehéz megfordítani azt az autót és úgy megállni.
Az említett szabálysértés nem tartozik az objektív felelősség hatáskörébe, így amíg nem ismert az elkövető személye, addig a rendőrség a szabálysértési eljárást nem tudja lefolytatni (ismeretlen elkövető).
Ekkor a szabálysértés elkövetésére használt gépjármű tulajdonosát megkeresik, aki megnevezheti, hogy ki vezette az adott időpontban a gépjárművet.
Mivel a megnevezett személyt szabálysértés elkövetésével kell megvádolnia a tulajdonosnak, ezért élhet azzal a jogával, hogy magát és közeli hozzátartozóját nem kell ezzel megvádolnia. Tehát ezzel az indokkal megtagadhatja azzal az adatszolgáltatást. Ekkor a rendőrség az elkövető kilétét nem tudja megnevezni, így a szabálysértési eljárást sem tudja lefolytatni.
Én már kerestem ezzel kapcsolatosan hogy ez hol van leírva?
Ugyan utalást találtam rá hogy menetiránnyal szemközti parkolás balesetveszélyes de konkrét szabályt nem találtam.
Valaki tudna segíteni?
Közben megtaláltam:
KRESZ
40.§ (1) bek. "Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!