Baleset után mik a teendők?
Szval...
Én balesetet szenvedtem valakinek a kocsijával. Az a valaki vezetett, én utas voltam. Nem történt kár a kocsinkon kívül.
Rendőröket nem vártuk meg, mert segítségért mentünk.
a.) kérdés: ha azt mondom semmi bajom, kötelezhetnek orvosi vizsgálatra, vagyis, hogy bemenjek a kórházba?
b.) kérdés: be kell mennem a rendőrségre vallomást tenni, mikor nem az enyém a kocsi?
És ezt jó másnap is?
Szituáció nem valós, de fontos.
Előre is thx.
Ha baleset van személyi sérülés nélkül, akkor nem kötelező rendőrt hívni. Persze ha két autó találkozik, akkor legtöbben szoktak, mert nem bíznak a másikban, így nincs közös megegyezés. Ha rendőrt hívsz első dolga - mivel erre "nevelték" - hogy valakit jól megbüntet. Természetesen mérés, számolás, fotózás is van, mint a filmekben.
Orvosi ellátás igénybevételére nem kötelezhet senki, sőt ha bevisz a mentő akkor is távozhatsz saját felelősségedre, vállalva ennek minden kockázatát.
Ha közlekedési balesethez mentőt hívsz, ők hivatalból értesítik a rendőrséget is.
Baleset esetén ha történik rendőri intézkedés, akkor mindenkinek felveszik az adatait, függetlenül attól hogy melyik autó melyik ülésén ült. Az adatfelvétel a helyszínen történik, de ott mást nem nagyon kérdeznek az utasoktól, a sofőröktől is csak alapvető dolgokat, pl. fogyasztott-e alkoholt, hajlandó-e megfújni a szondát, hogy történt az eset. Ha van kérdése a hatóságnak - ilyenkor általában van - akkor küldenek egy írásbeli invitációt, hogy jelenj meg adott időpontban (ez lehet pár hét múlva is) az XY kapitányságon, azon belül XY ilyen-és-ilyen beosztású rendőrnél. Ő kérdez, gépeli a számítógépbe, aztán a végén kinyomtatja, elolvasod és aláírod. Ezekután eltelik még némi idő mire értesítenek arról amit határoztak, ebben a levelükben leírnak mindent, az adatoktól az eset vázlatos leírásán át a vétkes büntetéséig.
Nagyjából és körvonalaiban ennyi.
Első... nem voltam elég érthető?
Második, ezer hálám. Egy könyv jelenetéhez kellett :) Nagyjából mindent megkaptam :)))))))
"fog menni büntetés relatív gyorshajtás miatt"
Ez a lényeg! NEM ő bírságol A HELYSZÍNEN, hanem az eljárás során a megállapított szabálysértés miatt "menni fog" a bírság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!