Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Én voltam szabálytalan?

Én voltam szabálytalan?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Kicsit elbizonytalanodtam ma. Az történt, hogy a repülőtérről Bp-re befelé vezető úton jöttem haza (még nem a gyorsforgalmin, hanem konkrétan Ferihegy 1 mellett jártam), amikor is a Ferihegy 1-nél lévő lámpánál 2 biciklis kóricált a külső sávban. Nem tudtam átmenni a baloldali sávba az előzéshez, viszont ha nem előzöm meg őket, akkor feltartom a forgalmat, tehát érzésem szerint az egyetlen egy jó megoldást választottam a helyzetben: amennyire lehetett kiraktam az autót a felezővonalhoz, és tisztes távolságban erültem a cangásokat. Itt jött a csavar: az egyik biciklis utánam kiabált h a k. any*d hülyegyerek. Ja igen, majd elfelejtettem: az út túloldalán ott volt a BICIKLIÚT! Jogosan érzem azt h a biciklis idióta volt, vagy szerintetek én voltam a hibás?
2009. ápr. 19. 20:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
92%
A biciklisek ilyenek. Más is így csinálta volna. Ha nem használja a bicikliutat magára vessen.
2009. ápr. 19. 20:43
 2/11 anonim ***** válasza:
89%
Ilyenkor KRESZ szerint le kell lassítanod, és mögöttük haladva kell megvárnod, amíg biztonságosan - egy kocsiszélességnyi oldaltávolságot tartva - meg nem tudod őket előzni. Tehát Te szabálytalan voltál, de: KRESZ szerint, ha az úton van kerékpárút/kerékpársáv, akkor a biciklis KÖTELES azt igénybe venni, tehát ő is szabálytalan volt, így jobb lett volna, ha csöndben marad...
2009. ápr. 19. 21:31
 3/11 A kérdező kommentje:

Megnéztem az én KRESZ könyvemben és ez van írva: "Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten két jármű ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett nem haladhat! Kivétel a kétkerekű motorkerékpár, a segédmotoros kerékpár és a kerékpár, amelyeket egy forgalmi sávon belül is meg szabad előzni"

Magyarul szerintem én jól jártam el! Abiciklis meg duplán rosszul, hogy nem a bicikliúton ment ésmég anyázott is (pedig ennél nagyobb távolságot nem lehetett tartani összefüggő kocsisorok mellett, ráadásul megnztem és a bicikliút már gyakorlatilag vecséstől kezdve megy ott az út mellett..)

2009. ápr. 19. 22:18
 4/11 anonim ***** válasza:
90%

Persze! Nem voltál szabálytalan! Én a helyedbe ki is szálltam volna a kocsiból és szépen megmagyaráztam volna nekik, hogy kinek ugassanak be! Mit képzelnek ezek?!

Szánalom...

2009. ápr. 19. 23:25
 5/11 anonim ***** válasza:
94%

az ilyen bicikliseket legszívesaebben megagyalnám, aztán ráültetném a bicikli útra gondolkodni. Én főként biciklivel járok, de van jogsim is, viszont hülye ember hülye viselkedése miatt (balról előzni BICIKLIVEL BALRA KANYARODÓ kocsioszlopot, ki hallott már ilyet!!!!) CANGÁVAL bizony már gázoltam biciklist...szerencsére nem lett semmi baj, de olyan részeg embert fényes nappal...

a kérdésedre visszatérve, teljesen szabályos voltál, ha van kijelölt kerékpárútvonal, köteles azt használni. Az egész sávval történő előzés pedig csak ajánlott, arra az esetre, ha pont akkor borulna fel pl. ne történjen baj.

2009. ápr. 20. 02:50
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a biciklisek egy örök téma, van amelyik tud normálisan menni, de azok általában akik autóznak is, és ilyen szemmel vesznek részt a forgalomban. A mezei bicós általában valami borzalmasan hülye, és mindig azt hiszi neki van igaza. Egyszer úgy éjjel 2-kor kivilágítatlanul pl. csak úgy bedőlt elém az út közepére a bicójával én meg 5 centire tudtam megállni tőle, és akkor is neki állt feljebb. Naná, hogy jól elvertem, de nemtom mit lehetne megoldásként tenni, nyilván ki kellene tiltani őket mindenhonnan a kerékpárutak kivételével, na de akkor meg jönnek a cirkuszok, pedig komolyan gondolom, a mindenhonnant, ugyanis városi tömegben a forgalom miatt veszélyes játék nagyon, városon kívül meg hát a keskeny utakon bizony sokszor észrevehetetlenül ott cikáznak, és tényleg ha nem lassítasz be 10-re, jó eséllyel elcsapod, mert tuti hogy pont akkor fog eléd kijönni vaklami miatt amikor már majdnem mellette vagy. Lényeg, hogy sehol nem lehet tőlük normálisan közlekedni, na tény ami tény: se városon belül, se városon kívül nem biciklizésre lettek kitalálva a legtöbbször keskeny utak ....
2009. ápr. 20. 08:05
 7/11 A kérdező kommentje:

Faterom is azt mondta hogy ki kellett volna szállni, de mindegy..

Egyébként nekem még nem volt egy teljes nyaram mióta van jogsim, tehát csak szeptember óta van (mondjuk ezalatt nagyon sokat vezettem már relatív), de ha egész jóidőben ez lesz... hát...

Egyébként köszi a válaszokat!

2009. ápr. 20. 08:47
 8/11 anonim válasza:
100%
Én szeretek biciklizni és szerintem tök jó de amit a biciklisek pesten művelnek egyik útról a másikra az már egy kicsit sok azt hiszik ővék az egész út
2009. ápr. 20. 11:39
 9/11 anonim ***** válasza:

"Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten két jármű ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett nem haladhat! Kivétel a kétkerekű motorkerékpár, a segédmotoros kerékpár és a kerékpár, amelyeket egy forgalmi sávon belül is meg szabad előzni" "

Igen meg szabad előzni, ha tudsz egy kocsiszélességnyi oldaltávolságot tartani, de amúgy NEM! Más kérdés, hogy senki sem tartja ezt be (én sem).

2009. ápr. 20. 14:51
 10/11 A kérdező kommentje:
Nem tudsz egy kocsiszélességnyi oldaltávot tartani, mert az azt jelentené, hogy legalább 2 autónyi széles az úttest egy sávja, ilyen pedig nincs a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestek között, vagyis én még nem láttam! Tehát a szabály azt mondja ki, hogy ugyanazon a forgalmi sávban elmehetsz mellette!
2009. ápr. 20. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!