Testvéremet vezetni tanítom. Milyen büntetésre számíthatok, ha elkapnak?
Az Auchan parkolójában tanulunk, annak is egy olyan részén, ahol nincs átmenő forgalom. Nővéremnek nincs még jogsija, nekem már 6 éve. Minden egyéb más szabályt betartunk a biztonsági övtől a sebességkorlátig.
Eddig azt hittem, hogy ilyen területre nem jönnek be, de egyik nap azt láttuk, hogy egy rendőrautó levillogott egy civilt és igazoltatta. Persze a parkolón belül.
A gugliba próbáltam keresni, de nem találtam semmit, szóval linket is elfogadok, ami ehhez kapcsolódik.
Ez régebben valóban szabálysértésnek minősült, azonban most néztem meg a hatályos szabálysértési törvényt, és kivették belőle.(1999. évi LXIX. tv)
Legalábbis én nem találtam.
Előző vagyok. A BTK-bak megtaláltam!
1978. évi IV. törvény - BTK. szerint jelenleg hatályos
Járművezetés tiltott átengedése
189. § (1)399 Aki a vasúti, vagy légi jármű, valamint gépi meghajtású vízi jármű vagy úszó munkagép avagy közúton gépi meghajtású jármű vezetését szeszes italtól befolyásolt állapotban levő vagy a vezetésre egyéb okból alkalmatlan személynek engedi át, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
b) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget
okoz.
A szabálysértési törvényben, és a büntetőtörvénykönyvben nem is fogtok szabálysértési magyarázatot találni.
A szabálysértési rendelet végrehajtási rendelete pedig a 218/1999 Kormány rendelet. Tehát:
Engedély nélküli vezetés
47. § (1) Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott közúti közlekedési szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.
Tehát nekem pénzbírság 100.000 Ft-ig, testvéremnek eltiltás és pénzbírság.
Ezek szerint az én jogsim marad.
Köszönöm a válaszokat!
Tanítgassad nyugodtan,csak ésszel.
A rendőr is "szemet fog hunyni",ha normálisan állsz a dolgokhoz,és nem hőbörögsz neki..:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!