Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hol milyen világítást kell...

Hol milyen világítást kell használni? Helyzetjelző?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy

-lakott területen kívül tompított

-ha a látási viszonyok megkövetelik tompított/távolsági (csak lakotton kívül)

-látási viszonyok megkövetelik ködlámpa (városban is?)

De a helyzetjelző?

Nappal vagy szürkületkor menet közben lakott területen szabályos helyzetjelzőt használni önmagában?

Mert nem találtam olyan rendeletet ami tiltaná, ami meg nincs tiltva az ugyebár szabályos.

2011. jún. 7. 15:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Miért ne lehetne menet közben helyzetjelzőt használni? Semmi nem tiltja!
2011. jún. 8. 14:23
 12/18 A kérdező kommentje:
Szerintem is. :-)
2011. jún. 8. 19:19
 13/18 anonim ***** válasza:

44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.

(2) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. Nem kell a tompított fényszóróval kivilágítani az egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló olyan lassú járművet, amely sík úton önerejéből 15 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a tompított fényszóróval fel nem szerelt segédmotoros kerékpárt.

Itt a lényeg:

a forgalomban részt vevő gépjárművet helyzetjelzőkkel ÉS tompítottal kell kivilágítani.

2011. jún. 10. 22:37
 14/18 anonim ***** válasza:

Javítok

Most is korlátozott látási viszonyok vannak, és így én is átsiklottam, hogy ez is csak arra tér ki, hogy sötétbe hogyan kell kivilágítani.

De minden esetre nem szerencsés helyzetjelzővel közlekedni, a szemből jövő, esetleg aki előzi, könnyebben észre vesz ha nem az a szerencsétlen 5w-os pislákol csak.

De úgy látszik lakott területen belül, nappal semmi se tiltja a helyzetjelző használatát.

2011. jún. 10. 22:42
 15/18 A kérdező kommentje:

Szerintem sem tiltja semmi. De azt tudod te is, hogy ha a tompítottat kapcsolod, akkor azzal automatikusan kapcsolod a helyzetjelzőt is. Tehát alap esetben a tompított mindig a helyzetjelzővel együtt van kapcsolva, mivel nem tudsz anélkül tompítottat kapcsolni.

Persze, 5w az nem sok viszont szürkületben, vagy kora reggel kontrasztosabb, és jól látható. Főleg akkor ha helyzetjelző helyére egy 38db-os SMD LED-es T10 foglalatú "izzó" (ami LED) van szerelve, és olyan fényt ad, hogy még nappal is jól látszik.

Mindenesetre köszönöm szépen a válaszokat mindanyiotoknak!

2011. jún. 11. 15:53
 16/18 anonim ***** válasza:
Azt se tiltja semmi hogy elakadásjelzővel menj...
2011. jún. 11. 16:01
 17/18 A kérdező kommentje:
Oké, látom te megértetted a kérdés lényegét...
2011. jún. 11. 16:40
 18/18 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

"Oké, látom te megértetted a kérdés lényegét..."

Én meg azt látom, hogy te nem értetted meg a szabály lényegét! Tisztán, érthetően le van írva, hogy mivel KELL kivilágítani a mozgó járművet. Valaki már írta, hogy az "ÉS"-en van a hangsúly, ehhez teszem hozzá, hogy a "KELL"-en is ugyanaz a hangsúly.

Ez olyasmi, mint a "Kötelező haladási irány" nevű tábla: pl. ha felfelé mutat az azt jelenti, hogy egyenesen KELL menni, annak ellenére is, hogy nem tesznek mellé még egy jobbra- és egy balra kanyarodni tilos táblát!

Érted már?

2012. febr. 19. 17:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!