Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Szabálytalan lennék-e az...

Szabálytalan lennék-e az alábbi helyzetben?

Figyelt kérdés

Tegnap 76-os főúton vezettem. Balatonszentgyörgy után van egy rész, ahol kétsávos a jobboldali útszakasz. A körforgalom előtt pár száz méterrel van egy kilátó, ahova be lehet térni a főútról, ezért egy sebességkorlátozó tábla van kihelyezve (70km/h).

A szituáció a következő volt: én a belső sávban haladtam, jobbra tőlem egy kamion. Gyorsan haladt, erősen kanyarodott is az út, így nem tudtam mellette olyan gyorsan elhaladni. Mikor megelőztem, és kibukkantam az orra mögül vettem csak észre a sebességkorlátozó táblát.

Ha nem veszem észre táblát, mert a kamion végig kitakarta volna, de a rendőr megállít, akkor mi van?

2011. máj. 15. 16:04
 1/10 anonim ***** válasza:
Szerintem,akkor bukta van.Az előzni tilos táblánál él az a szabály,hogyha a tábla előtt megkezdted az előzést,akkor befejezheted a tábla után is.De sebességkorlátozásra ez nem érvényes.Konkrétan nem tudom,de,ha belegondolok,hogy kamiont előzök,amitől nem látom a lakott terület kezdete táblát és bebombázok 90-nel,ami a felső határ,de ugye valós esetek többségében ez több,biztosan örülnének nekem a rendőrök.
2011. máj. 15. 19:32
 2/10 A kérdező kommentje:
Persze, csak ha településbe érkezel, mégiscsak feltűnő, hogy vannak házak meg hogy a többi autó 50km/h-val megy. Meg esetemben igazából nem is valós előzésről volt szó, mivel többsávos az út; inkább csak jármű mellett elhaladás. Csak hát ilyenkor azért valamit kitalálhatnának. Mondjuk, hogy az úttest baloldalára is kihelyeznek egy táblát. Mert így tényleg semmi esélyem nem lett volna észrevenni.
2011. máj. 15. 20:52
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem feltétlenül,mert,ahol én lakom,az könnyen összehozható.Ráadásul,előtte egy településen mész keresztül,valamilyen majoron(most nem jut eszembe a neve),ahol végig 90-nel lehet menni.

Nem tudom igazából.Talán reklamálni lehet,ha lefényképeznek,de nem tudom,hogyan lehet bizonyítani,tényleg úgy volt-e...

Ez elég nagy hülyeség.Annyit lehetne tenni még,hogy a sebességkorlátozást jelölik az úttesten is.Vagy figyelembe veszik a kedvezőtlen elhelyezkedését a táblának és arréb teszik egy egyenes szakaszra.

Itt még a hiperszuper táblafelismerő sem működne.

Háttt...Sok szerencsét Autóstárs!

2011. máj. 15. 22:27
 4/10 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló nagy hülyeséget írt: a már megkezdett előzést is be kell tudni fejezni az előzni tilos tábla kezdetéig. Ha nem vagy benne biztos hogy be tudod fejezni odáig, akkor nem kezdesz bele.

Hát igen a helyzet kicsit necces, de ha a tábla egyébként látható, akkor teljesen mindegy mit mondasz, mindenképpen hibás lettél volna... Senki nem kényszerített rá hogy a kamion mellett úgy haladj el, hogy nem látod az út szélét. Ha a rendőr megállított volna simán megbűntethetett volna és még igaza is lett volna. Ez a tipikus pech-ed volt eset.

Van olyan hogy vakvezetés tilalma, mondjuk ez nem pont az volt, de mondjuk részben...

A kérdésre tehát a válasz: igen, teljesen egyértelműen szabálytalan lettél volna.

2011. máj. 15. 22:32
 5/10 anonim ***** válasza:
mégegy: a lakott terület kezdete tábla nem mindenhol ott van, ahol a házak kezdődnek. Néhány helyen szándékosan a falu határa előtt 300-500m-re teszik ki, hogy mindenki megfelelően lelassuljon a faluig. Ha ezen a szakaszon odaállnak a sünök mérni, a 70-re már kapod is a csekket.
2011. máj. 15. 22:34
 6/10 anonim ***** válasza:

Utolsó Válaszoló!

Ebbe 100%-ig biztos vagy?Mert én egyszer ebbe szaladtam bele.Ugyanígy kamiont előztem és arra lettem figyelmes,hogy záróvonalon tértem vissza.Kérdezősködtem és nekem ezt mondták többen is.Azóta úgy előzök,hogyha táblára nem tudok hagyatkozni,hogy azt nézem,biztonságban visszatérek-e.Tehát a legalapabb előzési szabályt veszem alapul.Nem lenne jó,ha ezért kapnék a pofámra...

2011. máj. 15. 22:59
 7/10 anonim ***** válasza:

Biztos vagyok benne.

Sajnos a KRESZ-ben erre való hivatkozást így külön nem találtam. Most már késő van, de majd holnap végigpörgetem az előzésről szóló kresz teszteket, de egyébként eléggé biztos vagyok benne. Ugyan nem hivatalos forrás, de azért egy szakoktató csak tudja már mit ír le:

www.anka.hu/ankatk/download/kresz/e.pdf

2011. máj. 15. 23:55
 8/10 anonim ***** válasza:

Azon az ominózus emelkedőn jössz felfelé akkor nem látod a táblát ha melletted, de előrébb egy kamion kapaszkodik felfelé. Sajnos ezeket a táblákat nem ismétlik bal oldalt mint az előzni tilos táblákat. Ha fotó lesz róla és nem nagy a sebesség túllépés akkor hivatkozhatsz arra, hogy nem láttad a táblát, mivel takarásban volt. Mivel csak a tábla előtti max. 90 körüli sebességgel haladtál. Remélhetően ennél gyorsabban nem mennél azon a szakaszon! Egyébként a fotóról be lehet bizonyítani, hogy nem láttad, nem láthattad a táblát. Remélhetően nem a környéken laksz mert akkor tényleg bukott a dolog.

Egyébként nem állít meg, tudtommal, de rákérdezhetsz, hogy volt e fotó amennyiben látod a "fotóst".

2011. máj. 16. 11:32
 9/10 anonim ***** válasza:

Az előzésre visszatérve:

Ipolyi-Keller Imre: Autóvezetők tankönyve, előzés fejezet, 66. old:

"A tilalom alá eső útszakaszon az előzést nemcsak megkezdeni, hanem a már korábban - a jelzőtábla elérése előtt - megkezdett előzést tovább folytatni sem szabad.

Az előzés csak akkor szabályos, ha a jelzőtábla elérése előtt befejeződik."

2011. máj. 16. 19:36
 10/10 anonim ***** válasza:
Igen.Tényleg,már nekem is beugrott.Köszönöm!
2011. máj. 16. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!