Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha atmegyek a narancssarga...

Ha atmegyek a narancssarga lampan, ami mar eppen valt pirosra akkor az nagyon nagy baj?

Figyelt kérdés
2009. márc. 5. 21:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
53%
ha narancssárga még az nem baj, csak legyél körültekintő
2009. márc. 5. 21:12
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Igen! Mert ha sárgára vált, akkor meg kell állni, kivéve ha hirtelen fékezéssel járna. (nem úgy, mint pl. Budapesten, ahol ha meglátják a sárgát, akkor a gázra taposnak.)

KRESZ 9. § (részlet):

4) Az (1) bekezdés a)-d) pontjában említett fényjelző készülékek fényjelzéseinek a jelentése:

a) a kör alakú, valamint a kerékpárt ábrázoló zöld fény szabad utat jelez: ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni;

b) a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni;

c) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;

d) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos piros fény a továbbhaladás tilalmát jelzi: a c) pontban meghatározott helyen meg kell állni;

e) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató piros és sárga fény együtt a továbbhaladás tilalmát jelzi, és arról tájékoztat, hogy zöld fényjelzés következik;

2009. márc. 5. 21:15
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

A sárgát több másodpercig mutatja, ami alatt már lassítani kell, és megállni, mert piros következik. Ha úgy mész bele a sárgába, hogy márépp pirosra vált amikor "aláérsz" az azt jelenti, hogy lett volna időd lassítani és megállni.

ha ezt a rendőr kamerázza, bizony sok lesz a számla!

2009. márc. 5. 21:16
 4/12 anonim ***** válasza:
53%
hármat fényképeznek.Ha van két sárgád és egy pirosat nem büntetnek meg.ha két piros egy sárga az para.ha három sárga az gááááz.De egyébként néha jobb a gázra lépni mint a fékre.Sajna én tanúja voltam amikor egy tanuló autó lesatuzott viszont a mögötte levő menni akart....és egy hatalmas csatttttt lett belőle.szal visszapillantóóóóóó
2009. márc. 6. 21:52
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
A három sárga miért is gááááz??...
2009. márc. 6. 21:55
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
ejjj bocsesz:Dhárom pircsi a gáááááz:DD
2009. márc. 6. 22:11
 7/12 anonim ***** válasza:
A "nagyon nagy baj" relatív. Az "áthaladás pirosra váltó jelzésnél" szabálysértés büntetési tétele a zérótoleranciában 50.000 Ft. "Áthaladás piros jelzésnél": 100.000 Ft.
2009. márc. 7. 12:19
 8/12 anonim ***** válasza:
Először is nincs narancssárga! Másodszor, mint már írták előttem, nem annyi ideig van sárga, mint induláskor, tehát a kresz szerint meg kell állni. Ritka ha át megyek a sárgán, vagy téli jeges, havas idő van, vagy van mögöttem autó, aki nem igazán azzal a sebességgel közeledik, hogy meg akarna állni mögöttem....
2009. márc. 7. 12:26
 9/12 anonim ***** válasza:
Engem pont ezért húztak meg vizsgán.Az előttem lévő kanyarodott és én rá figyeltem hogy neki ne menjek.Közben az az alattomos lámpa váltott...:(
2009. márc. 7. 12:50
 10/12 tade ***** válasza:

Hat attol fugg. Ha a szemaforra kamera van felszerelve , vagy lezeres sebessegmero, akkor 2 esetben szivhatsz.

1. Ha keson haladsz at a sargan. Ergo, mikor te mar nem latod, de a szemafor mar pirosra valtott, akkor kattanik a kamera, regisztralja a rendszamod, es kuldik a buntetest, mivel mar piros volt, mikor athaladtal.

2. Ha allati tempoval szaguldasz at a sargan, mivel sietsz, de a szemaforon lezeres sebessegmerot helyeztek el, akkor szinten bemernek, es megy a buntetes.

Ilyen esetben 3 lehetoseged van.

1. Mar nem mesz at a sargan, inkabb varsz.

2. Atmesz, de betartod a megengedett sebesseget.

3. Veszel egy navigatort. (TomTom, Igo, Garmin, stb), amik mar elore jelzik, hogy hol vannak elehelyezve kamerak, vagy hol mernek sebesseget. Csak mellekesen megjegyzem, hogy en is atmentem a sargan a vizsgan, megsem huztak meg!

2009. márc. 8. 01:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!