Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » "megéri" egy baleset okozása...

"megéri" egy baleset okozása után sürgősen elhagyni a helyszínt?

Figyelt kérdés

Csak elméletben kérdezem, hogy megéri-e?

Szóval volt már párszor, hogy elütött valaki gyalogost zebrán, vagy valahol, és utána elhúzott gyorsan, és megtalálták.

Ha nem látta senki, akkor nem fogják kideríteni nem?

De, sokszor van, hogy valaki balesetet okoz, és nem találják meg?

2011. ápr. 23. 21:54
 1/10 anonim ***** válasza:
Én tuti nem csinálnék ilyet, mert ember vagyok, Férfi és ha sz@rt csinálok, akkor nem bújok ki a felelösség alól.
2011. ápr. 23. 22:01
 2/10 anonim ***** válasza:

A legtöbb esetben ki tudják deriteni, hogy ki volt, mert mindig maradnak a az autóból pl. festéknyomok (szabad szemmel ugyan nem lehet látni, de mikroszkóppal igen), ebböl igen sok mindent meg tudnak állapitani az autóról (márka , tipus évjárat, szín, stb), és az autón is maradnak nyomok, amiket még mosóban sem lehet eltüntetni.

Ha utána elkapnak, akkor au sokkal nagyobb büntetést von maga után, mint ha "csak" a baleset miatt kapnád.

2011. ápr. 23. 22:03
 3/10 anonim ***** válasza:

Ezt úgy hívják, hogy cserbenhagyás és akár börtönnel is büntethető.

Gondolj el a fordított esetet, hogy valamely közeli hozzátartozódat pl elgázolják és csak úgy elmenne a tettes és esetleg meghalna, vagy egy életre megnyomorodna a rokonod. Te mit éreznél? Ha ott megáll és mentőt hív akkor enyhébb a büntetés, mintha hagyná és miatta halna meg.

Szóval nem éri meg, előbb utóbb úgyis utolérik, ha más nem, akkor a saját lelkiismerete.

2011. ápr. 23. 22:03
 4/10 A kérdező kommentje:

És akkor sok ember miért tesz ilyet?

Azt hiszik majd nem jönnek rá soha, vagy pánikba esnek, és nem mernek szólni a rendőrségnek, mentőknek?

2011. ápr. 23. 22:18
 5/10 anonim ***** válasza:
Attól, hogy az utcán senki nem volt, egy az erkélyen cigiző ember láthatta még az esetet. Vagy lehet ott térfigyelő kamera is. Vagy a legközelebbi szembejövő megjegyez valamit a kocsidból. Szóval nagyon nem éri meg. Az áldozat is felébredve a kómából (ha egyáltalán abba esett) is tud mondani később pár terhelő dolgot). Szóval nagyon nem éri meg sunyizni!
2011. ápr. 23. 22:21
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez a szitu "élesben" keveseknek adatik meg (hála az égnek!) de sokkal életszerűbb a kérdés mint sokan rávágják az ellenkezőjét. Bizakodás? Para? Bepánikolás ? Számítás? Önvédelmi reakció? Önzés? Vagy mix mindebből??

Pár éve hajnalban a 11-es főúton átmentem egy fekvő testen a belsőben jócskán 100 feletti tempóval.

Nem elsőként miként azt leszűrtem a sok száz méteren át elhordott vérnyomokból.

Félreálltam és zseblámpával a kézben visszafelé indulva cifrábbnál cifrább gondolataim támadtak pro és kontra.

Mi lesz velem??

Helyszínelők,festékminta,DNS,laborosok, "a tettes visszatér" (úgyis rám verik,hogy én voltam csak korábban és most visszajöttem megnézni),tutira jön valaki,sose dumálom ki,bűnbak kell nekik, gyerekeim,börtön,brutál gyorshajtás,úgysem látott senki,kameráznak távolról,ha elmegyek cserbenhagyás ha maradok biztosan sitt,kétszázzal jöttem,bemérik,úgysem tudtam volna megállni,hibáztam,vállalom,nincs kész a ház,anyám belehal - sorolhatnám még ...

Aztán amikor odaértem a hullához és megláttam egy bernáthegyi fejét,akkora megkönnyebbülést éreztem mint még soha !

Nagyon kiélezett helyzet volt és bizony hezitáltam melyik a helyes megoldás!

Az vesse rám az első követ aki ÁTÉLT már hasonlót és nem mérlegelte,hogy másképp is lehet mint normális (?) módon.

2011. ápr. 23. 22:55
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nyílván nem éri meg, és ezt így elméletben mindenki tudja is. Azonban amikor valóban ott vagy, teljesen más a helyzet. Életbe lépnek a sok év alatt beidegződött jó magyar reflexek, azaz a felelősség alóli kibúvás (nem én voltam, nem tudok semmiről semmit, stb...).

Nem csoda, gyakorlatilag már az iskola első osztályától kezdve erre treníroznak bennünket, hogyan próbáljunk meg kibújni a felelősség alól ("bezzeg a pistike", "tanárnő én nem is puskáztam", stb....). Munkahelyen is inkább sikáljuk el, ki ne derüljön mert akkor kirúgnak, új helyet találni nehéz, stb, stb, stb...

Szóval sok évi "jó munka" eredményeképp ilyenkor reflexből az az első, hogy a tettes megpróbál elmenekülni, hiszen egész eddig ez szinte mindig sikerült, miért ne sikerülne most is.

A másik gond, hogy a média káros hatásaként az emberi élet egyre "értéktelenebb", legalábbis nem annyit ér, mint régen.

A vezetők figyelmét nem hívják fel elég nyomatékosan, hogy a vezetés nem játék, nem csak a számítógép előtt történik, ez valóság. (lsd.: annak idején a gyilkolós játékokat a katonaság fejlesztette ki, hogy kiölje a katonákból a gondolkodást, reflexből tudjanak ölni). Az erőszakos; verseny autós vidojátékok ugyanezt a hatást produkálják.

A sünök sok dolgot nem vesznek komolyan, de ezt igen, ezzel nem viccelnek. Ha láttál már helyszínelők filmet, akkor láthatod hgoy nagyon sok apró nyom van, amiből már ki tudnak indulni.

A másik hogy sokan X órán belül jönnek rá hgoy nagyon rossz döntés volt elhajtani, és feladják magukat. Ilyenkor már késő. Tehát azért látszik hogy a magyar embereknek még van lelkiismeretük, de ez a fránya "nem én voltam" reflex abban a pillanatban erősebb :(

Embertől függ, de még ha nem is találják meg, a lelkiismeretnél rosszabb büntetés nem igazán van.

2011. ápr. 23. 23:38
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez azért fordul elő, mert az emberek szeretnének kibújni a felelősség alól, például, hogy ittas volt. Ezeket nagyon könnyű elfogni, még mikroszkópozni sem kell, csupán szemtanukat keresni, környező kamerák képeit visszanézni. Illetve látszik egy autón ha ütköznek vele. Ezzel csak plusz költséget okoznak a rendőrségnek, és az idejüket foglalják le. A tettéért felelnie kell mindenkinek.
2011. ápr. 24. 11:50
 9/10 anonim ***** válasza:

"Ezeket nagyon könnyű elfogni, még mikroszkópozni sem kell, csupán szemtanukat keresni, környező kamerák képeit visszanézni."

A helyszínelő rendőr vagyok.

Éjszaka van,vidéken vagyunk,se kamera se tanú,nincs féknyom tehát gumimaradvány sincs,nem találtunk csak festéknyomot.

Amiből -ha gyári!- az autó típusát lehet megállapítani.

Mondjuk piros Suzukiból cirka 3000 lehet és csak a tulaj tudja,hogy nem egy szarvassal találkozott.

Egyszerűen NINCS rá apparátus,hogy végig járjon ennyi címet!

Ahol korántsem biztos,hogy az autó is van.

Amit mire talán mégis megtalálnának már régen "ellopták",kiégett vagy átfényezték esetleg más színű bontott elemekből van felépítve az eleje stb.

Vagyis sok hűhó - semmiért,hiszen ez nem bizonyíték semmire.

Nos akkor mitől is volna olyan "nagyon könnyű" a tettes felkutatása ????

Bizony-bizony sokkal könnyebb kibújni a felelősségre vonás alól mint felderíteni a bűnöst.

A statisztika lehangoló (volna ha hozzáférhető lenne) de persze a média csak a felderített esetekről számol be ...

2011. ápr. 25. 09:11
 10/10 anonim ***** válasza:
Talán helyesebb is, ha a média csak a felderített esetekről számol be, mert így az átlagember azt hiszi tuti elkapják, tehát nem éri meg elmenekülni.
2011. ápr. 25. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!