Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért villognak sárgán a...

Miért villognak sárgán a jelzőlámpék minden nap estétől reggelig?

Figyelt kérdés
Azt hallottam energiamegtakarítás miatt...nem tudom mennyivel kevesebbet fogyaszt egy villogó lámpa egy folyamatosan égőnél...A másik amire gondolok hogy mivel ha senki nem jön este a kereszteződésben akkor minek kéne kivárni a zöldet,így szabályosan át lehet menni ha nem jön senki. Csak az ezzel a gond hogy ha egy hosszú egyenes úton megyek este amikor amúgy sem látok semmit akkor elvileg minden sárgán villogó lámpánál le kéne lassítanom hogy megnézzem van e még elsőbbségadás tábla is alatta? ez így nagyon nagy hülyeség főleg Budapesten... már volt hogy begurultam egy kereszteződésbe sárgán villogó lámpánál és nem nekem volt elsőbbségem, és szerencsére aki jött észrevett időben és nem 140-el jött,le tudott időben lassítani...ha nem tudott volna most nem írnék:) Nem ezen kéne spórolni ha már amúgy is Magyarországon van a legnagyobb adóteher az üzemanyagon meg úgy álltalában az autózáson...ha egy lámpa pirosat mutat még akinek nincs jogsija meg 20 liter bor van benne az is megáll, ha egy sárgán villogó lámpát lát elgondolkodik:miafasz? most mit kéne csinálnom? ja lelassítani? vagy mehetek?
2011. ápr. 3. 03:45
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Aki levizsgázott kreszből, annak nem jelent gondot egy sárgán villogó lámpa. Éjjel senki nem akar várni a pirosnál amikor csak egyedül ő van egy kereszteződésnél.
2011. ápr. 3. 06:19
 2/14 anonim ***** válasza:
Akinek nincs jogsija, és még 20liter bor is van benne, annak tökmind1 mit mutat a lámpa :D
2011. ápr. 3. 07:47
 3/14 A kérdező kommentje:
nekem még lámpánál nem volt halálfélelemérzésem soha de egy sárgán villogó lámpa mindig felbassza az agyamat főleg ha eltévesztem az elsőbbségadást miatta
2011. ápr. 3. 15:35
 4/14 A kérdező kommentje:
Mellesleg ha jól tudom Amerikában nincs ennyi féle jelzés az utakon amire kellene figyelni,minden egyértelmű aki hülye még az is tudja hogy mit kell csinálni, és mivel Magyarország is kezd elbutulni hála a média térhódításának színvonalon aluli műsoraival ezért ha valami túl van bonyolítva arra nem sok ember tudja a választ, ha már gondolkodni kell egy közlekedési helyzetben ott már baj van ,telik az idő csökken az út és a végén már ott is a baj ;)
2011. ápr. 3. 15:44
 5/14 anonim ***** válasza:
látom, a kérdezőnek nincs jogsija. A villogó sárga a veszélyt jelzi. Vagy azért villog sárgán mert elromlott, és így hívja fel a figyelmet a veszélyes kereszteződésre, vagy gyalogátkelőre, vagy abban az időszakban minimális a forgalom, tehát nem kell forgalomirányítóként üzemeltetni a fényjelző készüléket feleslegesen fogyasztva az áramot, nem beszélve arról, ha nincs keresztforgalom, minek álljon a kocsi feleslegesen fogyasztva a benzint.
2011. ápr. 3. 15:53
 6/14 anonim ***** válasza:

Azért villog, hogy óvatosan közelítsd meg a kereszteződést, akkor is, ha elsőbbséged van.

Amerikában valóban jobb a kresz ebből a szempontból, ha sárgán villog, elsőbbséged van, ha pirosan az olyan, mint egy STOP tábla, így a lámpás kereszteződésekben nincs tábla. Ha teljesen tönkremegy a lámpa egy forgalmas kereszteződésben, az már sz*rügy, meg kell állni mindenkinek és a jobbról jövőt kell elengedni, akár egy 6 sávos út és 2 sávos út kereszteződésénél is.

2011. ápr. 3. 19:35
 7/14 anonim ***** válasza:

Általában egy lámpás kereszteződés úgy néz ki hogy ott legalább 2 stop tábla van, nah ha az a lámpa sárgán villog akkor azt jelenti hogy a tábla szabályai szerint kell menni, nagyon ritkán van olyan hogy ilyenkor jobbkéz szabály van.

És azért villog ilyenkor mert aki pl ott megy hajnali 3-4 kor akkor nehogy már ott keljen 68 másodperceket várni.

De ilyen kereszteződéseknél amúgy is illik lelassítani egy kicsit és körbenézni, egyrészt megnézni hogy neked van e STOP táblád vagy az oldalról érkezőknek, a másik pedig az hogy nehogy karambol legyen.

2011. ápr. 3. 20:20
 8/14 anonim ***** válasza:

azért ez nem rakéta tudomány:

A sárgán villogó lámpát már messziről észre lehet venni, pláne pesten, ahol sok a nagy, hoszzú, jól belátható út. Ekkor a lámpákat már nem is figyeled, automatikusan csak a táblákat. Ha főúton vagy, a főút vége tábláig biztosan elsőbbséged lesz. Ha megszűnik a főút, akkor azzal együtt általában neked van macisajtod.

ha nem főúton vagy, akkor valszeg táblával védett út lesz, ilyenkor minden sarokra rá kell pillantani, ott van-e a keresztezőnek a macisajtja.

Melleslegs sötétben a másik autó világító lámpáját jobban észre lehet venni mint nappal.

Nem a lámpák fogyasztásán spórolnak, hanem azon, hogy az autóknak ne kelljen feleslegesen állni a pirosnál.

2011. ápr. 3. 21:51
 9/14 A kérdező kommentje:
Igazából van jogsim és használom is szóval nem igazán arra voltam kíváncsi hogy miért csinálják azt hogy villogtatják a lámpákat, hanem hogy szerintem ez így nem biztonságos megoldás itt nálunk Pesten esténként 100 km/h felett szoktak száguldozni a főutakon és ha csak egyszer eltévesztesz valami már beláthatatlanok a következmények mind 2 fél részéről.
2011. ápr. 5. 15:47
 10/14 anonim ***** válasza:
Ha sárgán villog a lámpa, vagy teljesen ki van kapcsolva, az alatta levő kresztábla az irányadó. Ha nincs, akkor a sávodra érvényes legutolsó kresztábla.
2011. ápr. 5. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!