Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Alapszabály, elsősegélynél,...

Alapszabály, elsősegélynél, ha nem tudjuk, mit kell tenni, akkor nem szabad semmit csinálni?

Figyelt kérdés

Azt mondta ismerősöm, hogy ha pl közlekedési balesetnél nem vagyunk biztosak valamiben, akkor inkább nem szabad semmit tenni, mert simán nyomorulttá lehet tenni egy embert.

Tényleg ilyen szabály van?

És majd, ha valaki meghal, és ott voltunk, akkor majd azt mondjuk, hogy nem voltam benne biztos, nem csuknak le?

2011. márc. 17. 20:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ez egy ördögi kör, mert ha nem teszel semmit akkor segítségnyújtás elmulasztása miatt vesznek elö, ha pedig nyomorultat csinálsz belöle akkor azért.
2011. márc. 17. 20:29
 2/13 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy sajnos a legjobb az ilyen helyzeteket elkerülni. Inkább "ott se kell lenni", minthogy elővegyenek elsősegély elmulasztásáért, vagy elsősegélynyújtási hibáért. Ez a nagy magyar valóság. Nem tudom most hogy megy a közúti elsősegély-tanítás, nekem annó, csak egy tesztet kellett kitöltenem, másodszorra, valamikor a kétezres évek elején, gumibabát is fújtam, akkor még tilos volt a "szívmasszázs", most meg, (lehet rosszul hallottam) a szívmasszázst is tanítják elsősegélyen, ami igen veszélyes művelet. Jobb kimaradni az ilyen helyzetekből.
2011. márc. 17. 20:34
 3/13 anonim ***** válasza:

"ha pedig nyomorultat csinálsz belöle akkor azért."

Konkrét példát kérek. Na jó nem kell, úgysem fogsz találni. Ilyenért még soha nem vettek elő senkit.

2011. márc. 17. 20:35
 4/13 anonim ***** válasza:

Utolsónak valóban igaza van, mert ha esetleg rosszul is csinálsz valamit nem vesznek elö vagy csak nagyon kivételes esetben, de Én sem hallottam ilyenröl.

Egy balesetet szenvedett áldozat mindig hálás lesz azért, amiért segítettél neki, még ha nem is teljesen jól sült el a dolog.

2011. márc. 17. 20:45
 5/13 anonim ***** válasza:
Ha nem segítesz azért elővehetnek de ha véletlen valamit rosszul csináltál akkor csak a lelkiismereted vesz elő más nem
2011. márc. 17. 20:46
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

ugyanezt a kérdést feltettem én is a mentősnek aki tanított minket (mentőállomás vezető + 20 év tapasztalat, szóval biztos jót mondott)

Ő azt mondta, hogy ha teljesen egyértelmű a szitu (pl. nem lélegzik) akkor mindenképpen csinálni kell a szívmasszázst. Ugyanis mérlegelni kell: mi a jobb? Ha meghal, vagy ha esetleg túléli, akár úgy is, hogy lesz valami marandó károsodása. Nyílván az a jobb, ha túléli.

Rákérdeztem hogy és ha nyomorékként él tovább, az nem az én hibám? Erre azt válaszolta, hogy az elsődleges szempont, hogy ne haljon meg. Minden más ezután következik. Ha életben maradt, és mondjuk nyomorék, akkor az lehet hogy rosszul fog esni mindenkinek, de mégsem hagytad meghalni. (a halál ügye visszafordíthatatlan, megváltoztathatatlan). A nyomorékságon utólag még lehet vitázni, elmélkedni, változtatni rajta.

Ha tetszik az élete és örülni fog neki, akkor hálás lesz. Ha nem, akkor pedig lehet hogy végez magával, de ez már nem a Te gondod. Te nem dönthetsz ilyenformán az ő életéről. A Te felelősséged az, hogy a tudásodnak megfelelően a lehetőségekhez képest segíts. Egy szívmasszázsnál pl. a legrosszabb ami történhet, hogy a bordája átszúrja a tüdejét -> légmell. Elvileg ez nem halálos és jobb esetben egész jól el lehet még így is éldegélni. A borda törést állítólag lehet hallani, jellegzetes hangja van.

Persze az alapszabályokat meg kell próbálni betartani: gerinctöröttet nem mozgatunk, kocsiból nem emelünk ki. Bár hozzáteszem én lehet telefonon kérnék segítséget a mentőktől, mondják hogy mit tegyek.

Ha segítesz, de rosszul szerintem nem fognak lecsukni, mert a jószándék megvan. Teljesen egyértelmű, hogy egy átlagember nem képzett orvos. Segít ahogy tud, aztán lesz valami.

Szintén a mentős mesélte, hogy nagyon sokan (évi több tízezer) halnak meg úgy, hogy lehetett volna rajtuk segíteni egészen apró dolgokkal (szívmasszázs, lélegeztetés).

Persze ha belekerülsz egy ilyen helyzetbe úgy leblokkolhatsz hogy azt se tudod merre van előre.

Szerintem a bíróságon ilyenkor sem vesznek elő, mert a pszichikai dolgokat nem mindig tudod irányítani, és ezek természetes emberi reakciók, nem akaratlagos dolgok.

Amit nagyon szigorúan büntetnek (helyesen) a cserbenhagyás.

2011. márc. 17. 21:57
 7/13 anonim ***** válasza:

Hogy miért szívmasszázs?

Ez is érdekes:

Régen úgy volt, hogy a masszázs tilos volt, és lélegeztetni kellett, valamint pulzust nézni.

Az elsősegélyért felelős szakemberek néhány évente végignézik a statisztikákat, és azok eredményei alapján javítják az eljárásokat. CSináltak kísérletet és kiderült, hogy a brit orvosok közül is csak minden második tudta jól megtapintani a pulzust. Ezért került ki az eljárásokból a tapintás: mert bizonytalan.

Az is kiderült, hogy a lélegeztetésnél sokkal fontosabb a keringést elindítani. A vérben midnig van annyi maradék oxigén, ami ha a keringés révén megindul, éppen elég. Viszont csak lélegeztetéstől nem lesz keringés.

Régen féltek ettől a borda töréses dologtól, de rájöttek hogy egy törött bordájú élő ember még mindig jobb, mint egy ép bordájú halott. A másik hogy a lélegeztetéssel is lehet hülyeséget csinálni: felfújod a sérültet, keveset fújsz be.

Szóval a lényeg hogy az elsősegély folyamatosan változik, igyekeznek a minél egyértelműbb és minél hatékonyabb módszerek fele vinni, amit egy valóban átlag ember is meg tud hirtelen csinálni.

2011. márc. 17. 22:05
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Az nem alapszabály.

Az alapszabály az életmentés (Balesetnél segítesz). Előfordul olyan, hogy ég az autó, de feltételezhető, hogy gerincsérülése van, ebben az esetben is az életmentés a fontosabb.

Segítségnyújtás elmulasztása

„Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van,”

Bcs. tárgya: az élet, a testi épség és az egészség

Bcs. passzív alanya: sérült (akinek testi épsége vagy egészsége károsan megváltozott) vagy az olyan személy, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van

Elkövetési magatartás: segítség nélkül hagyás

Bcs. alanya: bárki

Bűnösség: csak szándékosan követhető el

Minősített esetek:

a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna,

a veszélyhelyzetet maga az elkövető idézte elő, vagy

a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

Ezt a bcs-t el kell határolni a cserbenhagyástól, ami egy közlekedési bcs, az alábbi ismérvek alapján:

ha tudja, hogy van segítségre szoruló = segítségnyújtás elmulasztása

ha nem tudja, hogy van segítségre szoruló személy = cserbenhagyás

Cserbenhagyás

„Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződnék arról, hogy

valaki megsérült-e,

avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e,

amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg,”

Tehát az életmentés a tőled elvárható módon kötelező!!!

2011. márc. 17. 23:09
 9/13 anonim ***** válasza:

NEzd, ha megallsz, biztositod a helyszint, ertesited a mentoket, akkor a segitsegnyujtast mar nem mulasztottad el.

Ugyanakkor persze hogy meg kell probalnod lehetoseghez kepest segiteni, elvegre vizsgaztal is belole nem?

Alap dolgok: lelegeztetes, ajult ember legutjainak kitisztitasa, vagy verzes elnyomasa, megallitasa, mind eletmento lehet.

Artani alapvetoen azzal tudsz, ha: rangatod/mozgatod (mozgatast tehat csak akkor ha valamiert tenyleg szukseges), illetve ha eteted-itatod. Ha nem tudod mit kellene vele itatni adott esetben, akkor semmit, azt a husz percet kibirja amig jon a mento. Vizzel lehet esetleg nedvesiteni homlokat, arcat ha az segit.

2011. márc. 18. 10:12
 10/13 anonim ***** válasza:

tegnapelőtt 22:05-ös vagyok.

Régen (15 évvel ezelőtt amikor először tanultam) még nekünk is mondták ezt a légúttisztítást, az új szabályok szerint viszont erre nincs szükség, sőt a mentős minket erről kifejezetten lebeszélt.

Egyrészt egy eszméletlen ember szájában kotorászni veszélyes, mert ha olyan, akkor ráharap a kezedre, és még te is megsérülsz. A másik, hogy a légút az esetek többségében tiszta, tehát felesleges tisztogatni. Ha vannak nyílvánvaló jelei hogy lehet valami a szájában (ebédlő asztaltól dőlt le) akkor célszerű belenézni, de egyébként csak időpocsékolás. A lélegeztetés felől is el kell tolni az arányokat a szívmasszázs fele. Jelenleg 30 kompresszió, majd 3 befújás az ajánlott.

Stabilba téve pedig valszeg fog tudni lélegezni. Néha rá kell nézni, és meg kell vizsgálni a lélegzését. Ha mégsem lenne, akkor még mindig be lehet avatkozni.

2011. márc. 19. 21:25
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!