Európában van ilyen mint Észak-Amerikában? Rumble-strips a neve (linkelek képeket)
Van, Magyarországon is ilyen útszakasz.
De az autópályákon ha jól emlékszem a festék anyagával érik el, hogy surrogó, rezonáló hangot adjon a gumi, figyelmeztetve a sávelhagyásra.
Igen, tényleg nem rossz megoldás.
Ausztriában valamelyik szűk alagútban rámentem egy hasonlóra, el nem tudtam képzelni hogy mi ez a zaj, azt hittem a futóműnek vagya féknek lett valami baja. Aztán vettem csak észre hogy egy ilyenre mentem rá.
Akkor nagyon új dolog, és még minden autópályán sincs, nem hogy sima magyar főutakon.
Meg a magyar nevét sem találom :)
Nem tudom merre felé laksz, de én egy kis város mellett egy faluban... A városban(Tata) viszont nem is egy helyen van ilyen... most mentem el jóanyámért és kicsit körbejártam amerre eszembe jutott... 5 helyen találtam hirtelen...
Pályán a lehajtóknál már biztosan láttam néhány helyen, de menet közben is szokott lenni... Van, amikor átterelnek a leálló sávba és akkor hallani ezt a fura zörgést, ahogy a kerék megy át rajta... Bár nálunk nem ekkora mélyedések vannak, hanem pici 1cm magas kis négyzeteknek tűnnek egymás mellett... talán 2-3 cm lehet köztük...
Dél-dunántúlon.
Nem sokat hallottam róla, itteni médiában, meg még neve sincs itthon!
AKUSZTIKUS BURKOLATI JEL
A járművezetők fáradtsága, elalvása miatt jó néhány baleset történt az autópályákon. Ezek helyszíneit megvizsgálva jellemző baleseti gócpontokat nem sikerült kimutatni, ezért 2001-től az akusztikus burkolati jelek alkalmazásával próbálják az üzemeltetők megelőzni a baleseteket. Ha a járművezető letér a forgalmi sávról, akkor a burkolati jelen található bordák rázó- és hanghatással figyelmeztetik erre a vezetőt. Ma már a burkolat-felújításokat követően minden szakaszon így készül a leállósáv felőli úttest szélét jelző vonal.
köszi akkor ez csak autópályákon van, ott sem mindenhol.
csak mert kint szinte az csoda, ha nincs ilyen egy 2 sávos főúton :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!