Lehet polgári személyként útkarbantartást végezni felhatalmazás nélkül önkéntesen?
A kérdés félrevezető lehet úgyhogy picit kifejtem.
Semmi komolyat nem akarnék csinálni csak legalább azokon az utakon, környékeken ahol kocsikázok vagy amit ismerek, ha belementem egy kátyúba vagy látok egy nagyobbat, akkor megállok a gépkocsival, kiteszek egy fehér/sárga villogót elvégre az elakadt járművet szabad ezzel megjelőlni, nem számít figyelmeztető jelzés használatnak amit még ha jogosulatlanul is használsz sem egy komoly büntetés.
Lényegre visszatérve semmi más tervem nem lenne, mint berakni a csomagtartóba 8-10 zsák valami olyan anyagot ami erre alkalmas lehet, akár sima virágföld, homok, bármi ami nem környezetre veszélyes anyag és valamennyire esőálló és bele lehet tömöríteni egy kátyúba.
Ez egy 10 perces történet max per kátyú, beleszórom a homokot, valahogy lapáttal vagy valamivel megpróbálom amennyire kézi erővel lehet beletömöríteni, aztán átmegyek rajta párszor a kerékkel előre-hátra-előre-hátra és már megyek is tovább, persze ha lehet félreállnék az út szélén inkább nem feltartva a forgalmat, de ez amúgyis vidéki utak inkább, főleg Kelet-Magyarország, nincs nagy forgalom pont azokon az útakon amik el vannak hanyagolva.
Elkövetek én ezzel bármilyen szabálysértést, vétséget, bűncselekményt ha csak úgy önkéntesen saját szórakozásból nekiállok ennek?
Kell ehhez esetleg bármilyen felhatalmazás, jogosultság, vállalkozás, tevékenység bejegyzés, akármi?
#10 Én meg ezzel vitatkozok.
"Gondolom ismered az érzést főleg sofőr oldalon, amikor valami olyanba mész bele, ami egy nagyon keményen megüti az autót, egy hirtelen erős nagy erejű ütés"
Nekem ugyan nem ismerős, sosem mentem bele ilyenbe. Van két szemem, használom őket, az ilyen kátyúkat a legkönnyebb kikerülni. Ezek abszolút nem a legrosszabbak, mert kikerülhetők. A legrosszabbak azok, amiket te félvállról veszel:
"nem pedig az, hogy rázkodik a kocsi meg ugrál le-fel kilométereken keresztül"
Megállás nélkül dolgoznak dolgoznak a rugók, a gátlók, a szilentek és nem lehet elkerülni. Ezek a legrosszabbak, mert ha egy nagy kátyúba mész bele, azért legalább ugyanannyira felelős vagy te is, mint az útkezelő, aki nem tömi be.
De összességében, mint mondtam, nem ettől fog tönkremenni egy futómű. Aki érti a szakmát és ismeri a jeleket, hogy mi mit okoz, mi minek a következménye és hozzá társítja a tapasztalatát, az pontosan tudja, hogy a futóműalkatrészek meglehetősen ritkán mennek tönkre az úthibák miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!