Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A jogosítványba a +0,75...

A jogosítványba a +0,75 dioptria bekerül?

Figyelt kérdés

dec. 13. 13:10
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
11 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%

Állandó szemüveg, vagy csak alkalmanként használod? Állandónál tutira ráírja az alkalmasságira, főleg ha nélküle nem tudod olvasni a táblát.

Nekem mondjuk 10 éves korom óta van szemüvegem, ennél erősebb, és a doki mindig rá is írja a papírra, csak éppen valahogy elfelejtik a jogsira is rávezetni a korlátozás kódját, pedig nem akarok vele sumákolni. :D

dec. 13. 13:23
 2/11 anonim ***** válasza:
59%

Olvasó szemüveg csak nem kell állandóan. Ha a táblát fogja olvastatni és látod csak nem fogja beleírni, pláne, hogy szemészetis papírod van arról, hogy egy minimális olvasó szemüvegre van csak szükséged, távolra viszont jól látsz.

Remélem mindenkinek megvan a + és - dioptria közötti különbség.

A plusszos az mikor valaki közelre nem lát. A minuszos pedig távolra nem lát, akkor probléma például a táblák felismerése.

dec. 13. 13:41
 3/11 anonim ***** válasza:
91%
Nem, az kerül bele, hogy kell-e szemüveget használnod a vezetéshez. Azt nem tartalmazza milyen erősségű
dec. 13. 14:21
 4/11 A kérdező kommentje:

Eddig nem voltam szemüveges, ma mentem el szemészetre az egészségügyi miatt, mert hamarosan kresz vizsgázok. Nem is számítottam rá, hogy bármi baj lenne, igazából azt mondták +0,75 dioptriára akkor csináltassak szemüveget, ha úgy érzem szükséges. Könnyen fárad a szemem közelre elvileg.

Viszont a papírba amit kaptam szemészeten belekerült a +0,75 dioptria és most nem tudom, hogy ez kötelezne-e szemüveg használatra vezetés közben vagy sem.

dec. 13. 15:39
 5/11 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem nem, mert olyankor ráírja a papírra, hogy alkalmas vagy , de csak szemüveggel vezethetsz.
dec. 13. 15:49
 6/11 anonim ***** válasza:
86%
#4 Majd amikor az orvosi alkalmasságit csinálja a körzeti, eldönti, bevezeti-e. Akkor azért szólj, hogy szemüveg, kontaktlencse vagy "szemüveg vagy kontaktlencse" kódot ír-e be.
dec. 13. 17:54
 7/11 anonim ***** válasza:
88%
Ne kelljen már egy olvasó szemüveget hordani vezetés közbe amivel rosszabbul lát távolra...
dec. 13. 20:10
 8/11 anonim ***** válasza:
86%
#7 Oh, hát ez mindig elég fura kérdés. Ha be van jegyezve, ha nem is hordja, legyen a kesztyűtartóban. Nekem szemüveg vagy kontaktlencse van bejegyezve, bár én rövidlátó vagyok és tényleg kell, ha kontaktlencsét hordok, akkor is van nálam pótszemüveg. És amikor az A jogsimat csináltam, még oktató is mondta hogy ha nem hordom akkor tudnak adni egy nulla dioptriásat mert valami mindenképpen kell. És tényleg mélyen a szemembe nézett a vizsgabiztos, hogy van-e bent kontaktlencse, morcosabb rendőr szerintem ezt szintén simán ellenőrzi.
dec. 14. 04:41
 9/11 anonim ***** válasza:
68%

Szemüveges vagyok én is, szintén rövidlátó szóval minuszos szemüveget viselek. Kocsiban van pót szemüveg, munkában van pót szemüveg, mert ugye nem látok nélküle. Ezt gondolom te is átérzed, hogy valahogy ha állandóan kell hordani szemüveget. Ha nincs rajtam saját szüleim nem ismerném fel 5 méterről sem. Itt jön az a probléma ami miatt kötelező hordani vezetés közben. Nem mindegy, hogy egy út szélén hagyott szemétre pánikolva befékezek-e, mert pl azt gondolom, hogy valami állat és ki fog ugrani a kocsi elé, vagy látom, hogy az mi is valójában. Esetleg hogy látom-e azt, hogy áll-e valaki a zebránál és nem csak akkor mikor már kapaszkodik a motorház tetőn.

Szóval igen, be van jegyezve nekem is a jogosítványba, hogy vezetés közben viselnem kell a szemüvegemet vagy kontaktlencsémet (bár csak szemüveget hordok).

Viszont amit már mondtam párszor, amit a kérdező írt egy olvasó szemüveg. Ha be jegyzik a jovosítványába, akkor nem nála kellene lennie, hanem viselni kellene vezetés közben, mert ha a rendőr megállítja az problémát okozna, hogy miért nincs rajta.

De az egy olvasó szemüveg és nem a távolba látással van gond, még a műszerfalnál sincs probléma.

dec. 14. 05:35
 10/11 anonim ***** válasza:
52%

Mivel 10 éves korom óta hordok szemüveget, évtizedekig én is azt hittem, mindent tudok a szemüvegekről, és "+" szemüveg olvasó, "-" szemüveg meg távollátó.

Aztán mikor pár éve a barátnőmnek "+" szemüveget írtak távolra látáshoz, utánanéztem. Tényleg van ilyen.

Aztán meg apámnak csináltak "-" szemüveget olvasáshoz.

Tavaly már meg se lepődtem, amikor életem első bifokálisát csináltattam, és a távolra való "-" szemüvegbe beleraktak egy gyengébb "-" csiszolást olvasáshoz...

dec. 15. 13:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!