Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Konkrétan melyik jogszabály...

Konkrétan melyik jogszabály írja elő, hogy a rendszám személyes adat?

Figyelt kérdés

Tegnap kiraktam az egyik helyi FB csoportba egy ultra-pofátlan parkolást, a baromja keresztben állt meg a parkoló autók előtt, 20 perc dudálás után fáradt le a tulaj, csajszi elkésett a munkából, aki nem tudott kiállni.

Ma rám írt a tulaj és közölte, hogy "csak felugrott az anyjához" és "azonnal szedjem le a képet, mert le fogja perelni rólam a gatyát".

Szóval melyik jogszabályban van ez benne? mert nem találom.

tegnap 08:20
 1/9 anonim válasza:
19%
A rendszám nem személyes adat okoska.
tegnap 08:30
 2/9 anonim ***** válasza:
0%
tegnap 08:57
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Inkább egyedi azonosítójelnek mondanám, mintsem személyes adatnak. Személyes adatnak azt mondjuk amely adat egy személyhez köthető, ott fenn áll az 1-1 kapcsolat. Viszont egy rendszám tartozhat akár több személyhez vagy céghez is, illetve egy személy több rendszámú autót is birtokolhat.
tegnap 09:18
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ki kell takarni, a jogszabályt még nem találtam meg, más oldalakon se szúrták be.

De ez volt a konklúzió: Nem a rendszám a személyes adat, hanem az, hogy mikor, hol jártál, parkoltál.

tegnap 09:33
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Megtaláltam.

"A gépjármű fotójának, rendszámának, az autó típusának, stb. közzététele az adott közlekedési szabálysértést elkövető személy hozzájárulása nélkül az Avtv. 3. § (1) és az 5 § (1) bekezdésébe ütközően jogellenes még akkor is, ha csak közvetett kapcsolat áll fenn az adat és a szabályszegő között. Továbbá adatvédelmi szempontból irreleváns az, hogy az autós viselkedése társadalmilag elítélhető vagy jogszabályba ütközik. Így megállapítható, hogy az érintett hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra olyan adatkör, adattartalom, amely alapján az érintett természetes személy azonosíthatóvá válik."

tegnap 09:35
 6/9 anonim ***** válasza:
62%
Úgyse fog beperelni.
tegnap 09:41
 7/9 anonim ***** válasza:

Hát nem egy könnyű dolog megkeresni ezeket a szabályokat, én múltkor egy másik kérdés miatt is átolvastam egy rakás cikket meg jogszabályt, mire érdemi forrást találtam a személyiségi jogokra. Ott találkoztam ezzel a rendszámos dologgal, és olvastam hogy törvénytelen nyilvánosan közzétenni, tehát az illetőenk biztosan igaza van, de én megint nem találom hogy hol olvastam róla :D

Ha megtalálom utólag majd belinkelem. Egyébként érdekesség, hogy magáncélra lefotózhatod és magáncélú felhasználásnak minősül az is, ha messengeren elküldöd egy ismerősödnek, de egy fb csoportba feltölteni már nyilvános közzétételnek számít, ami már jogszabályba ütközik. Én egyébként azt hiszem úgy olvastam, hogy a bírói gyakorlat szerint személyes adatnak minősül, de a valóságban ez nehezen eldönthető, mert mint ahogy másik válaszoló is írta, egy rendszámot nem feltétlen lehet egy személyhez közvetlenül kötni.

tegnap 10:55
 8/9 anonim ***** válasza:
7: pont ez is a gond, hogy nem lehet feltétlen egy személyhez kötni. Így lehet, hogy téged hurcolnak meg a hozzászólásokban egy rosszul sikerült parkolás miatt, ha feltöltik valahova a képet, közben meg nem is te vezetetted az autót, hanem más családtag.
tegnap 12:54
 9/9 Alex Fly ***** válasza:
@8: ebben az esetben az még nagyobb gond, ha a rendszám hiánya miatt hurcolnak meg csak azért, mert ugyanolyan típusú és színű gépkocsid van...
tegnap 14:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!