Van olyan baleseti szituáció, amikor a biztonsági öv ront a túlélési esélyen?
Egészséges felnőtt emberekről van szó, nem kismamákról, vagy ilyesmi.
Egy ismerősöm azzal propagál, hogy ő inkább kierepül a szélvédőn, ahelyett, hogy porrá törjön az utastérben, és a környezetében mindenkit arra bíztat, hogy ne használjon övet. Nekem ez kicsit olyan szagú, mint a laposföld hívők, de érdekel, hogy van-e némi valóságalapja.
- Kigyullad az autó
- Lerobban az autó a vasúti átjáróban
Leginkább ezt a 2-t szokták felhozni. Más szituáció nincs.
Olyan balesetnél csökkenti az öv a túlélés esélyét, ahol a baleset úgy következik be, hogy nagy erők nem hatnak (mert akkor az öv már jobban megvéd), a légzsákok nem nyílnak ki, de a jármű mégis annyira összeroncsolódik (vagy az utas úgy megsérül), hogy az öv kicsatolása nagyon nehézzé vagy lehetetlenné válik. Ilyet hirtelen nem tudok mondani.
Ha belehajtasz egy folyóba, akkor a lassulástól biztonsági öv nélkül előbb lefejeled a kormányt/szélvédőt és az ez által okozott sérülés jobban fog gátolni az úszásban (és a tiszta gondolkodásban), mint a biztonsági öv.
Én tűzoltó voltam és kössétek be magatokat. Nagyon csúnya dolgokat tud tenni az emberi testtel mikor kirepülsz az autóból. Vagy amikor nem repülsz ki, a kocsi belsejében zötykölődsz, megölöd a többi bekötött utast a testeddel és a fejed pedig úgy szétnyílik hogy nem tudnak azonosítani. De volt egy olyan esetem is mikor egy autós 30 km/h-val ment, nekiment egy oszlopnak és meghalt, mert úgy fejelte pont a kormányt. Csalóka de nagyon erős erőhatások vannak, a fizikát meg nem meghazudtolni.
Csak egy statisztikai példa: A gyalogos gázolások amik 50 km/h-val történnek, 90%-ban halálosak. Pedig 50 km/h milyen lassúnak tűnik mikor vezet az ember...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!