Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Számíthatok-e büntetésre,...

Számíthatok-e büntetésre, ha/mert indokolatlanul használom a "T" táblát?

Figyelt kérdés

Kifejezetten a jogszabályban rögzített tilalom és a szankció mértéke érdekel.

Sok-sok évvel ezelőtt - mindenből elsőre! - levizsgáztam, de azután soha sem vezettem. A napokban vettem nyolc rutin órát, hogy meggyőződjek, egyáltalán el tudom-e még indítani az autót. Elhatároztam, hogy óvatosságból a saját gépkocsimra ki fogom tenni a figyelmeztető "T" táblát, ugyanis ugyanolyan "falábúnak" érzem magamat, mint aki éppen ebben a percben teszi le a sikeres gyakorlati vizsgát.

Nem tudom, hogy amióta ideiglenes jogosítvány is létezik, mennyi ideig rakhatja ki a vezető a "T" táblát. (10-20-30 évvel ezelőtt ez fél-egy év lehetett, de akkor sem tudtam pontosan.)

Ha van(?) jogszabály, ami megengedi a tábla használatát, kell hogy legyen tiltó rendelkezés is, ami a szankciókat is tartalmazza.

Tudatosan, szándékosan kívánok jogszabályt szegni - mivel annak hatálya rám már nem terjed ki -, de egyértelmű, hogy ezzel nem veszélyeztetném a közlekedők - és a magam - biztonságát!! (Legalább is nem jobban, mint aki ma kapta kézhez a vezetői engedélyét.)

2010. okt. 29. 12:23
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Én ezt most hallom először, hogy ezt büntetni kéne, vagy hogy vhol is foglalkoztak vele, hogy indokolatlanul volt kint. Szerintem ez csak egy sima üzenet a többi vezetőnek, hogy türelmesebben és figyelmesebben közelítsen meg, mert bizonytalan vagy. Én pl azt is hallotttam, hogy vidéki (nem bp-i) vezetőknek ajánlják a fővárosban a T kirakását, mert sokkal durvább a vezetési stílusuk, mint máshol.
2010. okt. 29. 13:09
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nincs jogszabály, ahogy az sincs benne semmilyen jogszabályban, hogy a "Baby on board!", vagy az "Igen, apám vette, oszt?" illetve "Dudálj csak, épp tárat cserélek..." feliratokat sem szabályozza semmi.

A helyedben viszont nem tenném ki. Semmilyen előzékenységre, megértésre ne számíts, sőt!

Hazánkban nem éppen segítő szellemű a közlekedési kultúra. Nem elrettenteni akarlak, de sok bosszúságtól megkíméled magad, ha nem reklámozod, hogy bizonytalan vagy magadban.

Sokan csak szimplán extra kockázatnak tekintenek és mindent megtesznek, hogy eléd kerüljenek, de nem lennék meglepve, ha mások direkt kezdenének szívatni, csak azért mert egy "T" van a kocsidon. Erősebbel senki nem mer packázni... de a gyengébb csak magára számíthat.

Persze a helyzet nem ennyire súlyos, nem a Mad Max jelenetei játszódnak le az utakon, nincsenek farkastörvények, meg erősebb kutya... de sokan sietnek, sokan frusztráltak.

Várhatóan több szívatást, mint segítséget fogsz kapni. Inkább szokj hozzá ahhoz, hogy felveszed a forgalom ritmusát, lámpánál lendületesen indulsz, a parkolást meg akár egy tesco-parkolóban is lehet gyakorolni.

2010. okt. 29. 13:15
 3/8 anonim ***** válasza:
37%
A T-betű az "Ide lőjetek!" autós megfelelője.
2010. okt. 29. 13:16
 4/8 anonim ***** válasza:
41%

1, Nincs ilyen szabály.

2, Ebből következik, hogy nem ártana átismételni inkább a KRESZ-t!

3, Én rendszeresen vezetem a párom kocsiját is, amin 'T' betű van, mert fél éves a jogsija. Akkor minden elindulás előtt le kellene kaparnom a matricát és amikor Ő száll be, neki újat feltenni? Nehogy már!!! :D

4, Ilyen esetekben élvezkedek is néha, amikor valaki le akar nyomni, be akar vágni elém, de nem megy neki, mert nem hagyom. Tudom, ez nem szép dolog, vessetek érte a mókusok elé! :P

2010. okt. 29. 13:20
 5/8 A kérdező kommentje:

A KRESZ a legmagasabb színtő jogszabályok egyike – TÖRVÉNY -, az 1988. évi I. Törvény a Közúti Közlekedésről.

A Törvények végrehajtása (végrehajttatása, végrehajthatósága) érdekében születnek meg a Végrehajtási Utasítások, amelyek már eggyel alacsonyabb szintűek, önálló vagy együttes Miniszteri Rendeletek.

A KRESZ tankönyvek, a tananyag a fent definiált Törvény alapján készülnek. Mind a Törvényt, mind a legfrissebb KRESZ tankönyvet áttanulmányoztam. (Tehát valószínű, hogy felkészültebb, naprakészebb vagyok, mint Te! Anélkül be sem mertem volna ülni az oktató gépkocsiba, mert azzal a jogszabállyal tévedhetetlenül tisztában vagyok, hogy a sikeres vizsga letétele előtti tanulóvezetővel szemben, ilyenkor már én vagyok a mindenért felelős vezető.) Jellegénél fogva egyik sem tartalmazza a sikeres vizsga és a jogosítvány kézhezvétele utáni figyelmeztető tábla használatot. Ennek a Végrehajtási Utasításban – amely Rendelet – vagy egy még egy fokozattal alacsonyabb szintű Minisztériumi Utasításban benne lennie kell/ene/, amelyet nem ismerek, nem sikerült megtalálnom.

Erre lett volna szükségem, nem kioktatásra!

Ha dűlőre jutnánk, hogy kitér-e jogszabály a jogos – illetve oktatás esetén a kötelező -figyelmeztető tábla használatára, megismerhetnénk a frissen vizsgázott családtagokra vonatkozó részt is. Ugyanaz lehet a logikája mint a gépjármű vezető oktatók magánhasználata. Az oktató sem fogja naponta le- majd felcsavarozni a táblát. Az Ő esetükben valószínűleg az is szabályozásra került, de az sem férhetett bele a milliószor módosított Miniszteri Rendeletből Törvénnyé avanzsált 1988. évi I. Törvénybe.

2010. okt. 29. 14:58
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

saját tapasztalat, hogy sok esetben a T tábla inkább vörös posztó, mint bármiféle szolidarításra ösztönözné az embereket.

net 1:

A T matricára pillanatnyilag semmilyen szabály sem vonatkozik. Az ORFK Szóvivői Iroda tájékoztatása alapján:

A kezdő vezetők járművére ragasztható "T-matrica" elhelyezésére külön jogi szabályozás nem létezik. A matrica elhelyezésekor azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy a kilátást ne akadályozza, továbbá a jelző és világító berendezéseket ne takarja el. Az előzőekre figyelemmel egyébként szabadon elhelyezhető bárhol.

net 2:

Nem szükséges az oktatást végző járműveken látható vagy ahhoz hasonló tanulóvezető matricát a saját autóra is kiragasztani. Aki akarja, elővigyázatosságból vagy figyelem felkeltési szándékkal (vagy akár viccből) kiragaszthatja, de nincs olyan szabály, ami ezt kötelezővé tenné.

2010. okt. 29. 15:08
 7/8 anonim válasza:
59%

Joggal emlékszel erre. 3 éve amikor én tanultam vezetni akkor még a jogosítvány megszerzését követően maximum 1évig lehetett kint a T jelzés. A szankciókra (ha volt egyáltalán) nem emlékszem.

Persze lehet hogy ez azóta megszűnt.

"A kezdő vezetők járművére ragasztható "T-matrica" elhelyezésére külön jogi szabályozás nem létezik."

Ez szerintem csak arról szól hogy arra nincs jogi szabályozás hogy hol és hogyan rakja ki. Ha megfigyeljük fogalmazást értelmezhető úgy is hogy csak a kezdő vezetők járművére ragasztható: "A kezdő vezetők járművére ragasztható..."

Ha ki akarod tenni szerintem tedd. Bár én sem javaslom.

2010. okt. 29. 15:33
 8/8 anonim ***** válasza:
75%

- Tanulóvezető az, akinek még nincs jogosítványa.

- A 'T' betűs matrica az autón önkéntes tájékoztatás, nem kötelező, nem szabályozza a jog, ahogy a többi matrica tartalmát sem. (Hirdetés, céglogó, vicces üzenet stb.) Azt szabályozza, hogy hova/mekkora/milyen matricát szabad kitenni. Tudtommal azt sem kategorikusan, hanem úgy, hogy az nem zavarhatja/akadályozhatja/veszélyeztetheti a biztonságos közlekedést. Ez alól tudok kivételt, az ablakfóliázást, ahol VAN alacsonyabb rendű, nem-törvényi, hanem szakhatósági szabályozás. Ez nem vonatkozik a 'T' matricára.) Az, hogy ki mit akar a másik ember tudomására hozni ilyen módon, szigorúan magányügy. Pl. "Baby on board". (Kivételt képez a rendőrségi, vagy egyéb hatósági jelzés hamisítása, ahhoz megtévesztésig hasonló festés alkalmazása, de a 'T' betűs matrica nem is ilyen.)

- 'T' betűs táblát az oktatók használnak az oktatás során, az nem matrica.

- Fentebb már valaki beidézte a TotalCar autójogászának nemleges válaszát, ez az irányadó ma is.

Ténykérdéseken is lehet vitatkozni, csak felesleges:

Aki akarja kiteszi, aki nem, nem, se kitenni, se levenni nem kötelező semmikor.

Büntetésre akkor lehet számítani, ha a 'T' betű a fentiek szerint negatív irányban befolyásolja a közlekedés biztonságát. (Mondjuk elhelyezésénél fogva.) Egyéb esetben nem.

2010. okt. 29. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!