Mennyi időre szokták elvenni az ittasan vezetők jogosítványát?
Magyarországon zéró tolerancia van, a toleranciaküszöb igen alacsony, 0,25 mg/l légalkohol, vagy 0,5g/l véralkohol feletti értékeknél már bűncselekmény, a járművezetéstől eltiltás kiszabása törvény alapján kötelező.
Ennek maximuma törvény alapján 10 évig terjedhet.
A mérték nagyon sok mindentől függ, pl. az alkoholszint magasságától, a közlekedési előélettől, az eljárás helyétől, bírói mérlegelés alapján kerül kiszabásra, tehát a mérték szakszerű ügyvédi közreműködéssel akár csökkenthető is, aminek természetesen van költsége.
Az eltiltás mellett utánképzésre is kötelezik az illetőt, ami szintén százezres nagyságrendű költség
1 évhez azért már durva dolgoknak kell bekövetkezni. Vagy nagyon részegnek kell lenni, vagy balhézni kell a rendőrrel.
1 doboz sört nem is feltétlenül tudnak kimutatni, annyira kicsi az alkoholmennyiség. Olvastam is ilyenről, meg ismeretségi körből is tudok esetet, mikor megfújatták, és negatívat jelzett. Kizárt, hogy egy évre elvegyék miatta a jogsit. Persze, csak ha más nem történt.
Ismerősöm igen részeg volt, mikor elkapták (és vadásztak rá, mert a kmb tudta, hogy rendszeresen ittasan vezet), és tőle fél évre vették el.
Apám ittasan vezetett és összetört egy parkoló kocsit, majd elhajtott a helyszínről.
3 hónapra vették el a jogosítványát és kapott 100 ezer forint bírságot aztán mehetett tovább minden.
Össze-vissza hazudozott hogy nem is volt ott a helyszínen, holott felvétel készült róla. Fellebbeztek, miszerint neki a gépkocsi munkaeszköz, valamint a gyerekeit el kell tartania. Én 31 éves vagyok, az öcsém 27 éves. Mindketten dolgozunk és nem élünk vele :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!