Valójában , elektromos rolleresek mit nem értenek meg azon hogy gyalogjárdán nem közlekedhetnek ?
A járda és gyalogút nem ugyanaz.
A rendelet hol tiltja meg a rollerezést járdán?
Más: Hol mennyenek? Uttesten nem, mert nem jármű. Kerékpárúton sem, mert nem kerékpár.
Most a mentális katyvasztól eltekintek, amit itt produkálsz ér próbálok válaszolni a kérdésedre.
Jelenleg az elektromos rollerek nincsenek még hivatalosan besorolva így kicsit a szürke zónába tartoznak. Vannak ugyan már megállapítások, de mivel sok az ellentmondás, így nem sok ereje van. A rendőrség azt jelentette be régebben, hogy mivel nem emberi erővel hajtott jármű, így az úttesten kell haladniuk, de mivel a KRESZ pontatlan ezen téren, így ez egy könnyen támadható szabály. Ezért nem tartják be, és azért sem, mert az e-rolleresek nagy része (93%) az úttestet használja, ezen a felmérés szerint: [link]
A másik dolog, hogy az autósok egy jó része nem tűri meg a rolleresek jelenlétét az úttesten, mert szerintük a járdára valóak, és ezért néhányan agresszív módon próbálják megleckéztetni a jogosan haladó rollerest. Ennek köszönhetően a rolleresek inkább a biztonságosabb utat választják, és a járdán mennek, mert fontos az épségük, illetve - amíg a KRESZ-t nem frissítik -, nem is tudják büntetni őket, anélkül, hogy egy közepesen jó ügyvéddel ne lehessen kivédeni.
Továbbá vannak a szabadon bérelhető elektromos rolleres cégeknek saját szabálya. Például a miskolci TIER felhasználási szabályaiban meg van adva, hogy csak az úttesten szabad haladni, így ez a dolog tud enyhíteni az ügyön, mert maga a TIER is intézkedhet az ügyben, ha járdai baleset lesz.
Röviden: Elméletben csak az úttesten szabad menni, gyakorlatban nem elég erős a szabály, hogy ezt be lehessen tartatni. De nem kell aggódni, mert a legtöbb rolleres amúgy is az úttestet használja (még akkor is, ha a személyes tapasztalatod más). Kresz módosítás kell, ami csökkentené ezeket a jelenségeket.
Van jogsim bár a KRESZ-t nem tudom olyan jól, hogy megmondjam neked biztosra, hogy közlekedhetnek e vagy sem. Mindenesetre ez olyan dolog, hogy ha az illető normálisan közlekedik a rollerével a járdán engemet egyáltalán nem zavar. Még le is lépek a fűre neki, hogy elférjen kényelmesen csak ne 50el akarjon átgázolni rajtam.
De mondhatnék olyan példát is, hogy ugyebár én úgy tudom, hogy KRESZ szerint biciklis nem közlekedhet közúton ha van az út mellett biciklisút. Ettől függetlenül rohadtul nem zavar ha valaki ott akar közlekedni biciklivel. Én nem fogom bántani őt, szépen megelőzöm és ennyi. Nem szakad össze a világ az ilyen dolgoktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!