Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Nem illene megállni a járdán...

Nem illene megállni a járdán futó gyalogosnak?

Figyelt kérdés
Ma futottam a járdán, a zebrához igyekeztem. Már majdnem odaértem, jött egy kocsi, de nem állt meg. Ha látja, hogy futok, és már majdnem a zebránál vagyok akkor nem kellene megállnia? Oké még nem voltam pont ott, még éppen akkor vettük fel a szemkontaktust amikor már ő a zebrán volt, én pedig utána értem oda 1-2mp-vel. Ezért nem büntet a rendőr?
2023. nov. 9. 16:56
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
34%
A gyalogosnak a szabályok szerint van elsőbbsége, nem aszerint, hogy ő miért és milyen sebességgel közlekedik.
2023. nov. 10. 11:40
 12/18 anonim ***** válasza:
68%
11. Így van! Ezért nincs ( N I N C S ) elsőbbsége a járdán futó gyalogosnak.
2023. nov. 10. 11:43
 13/18 anonim ***** válasza:
75%

De, illik a holgyeket elengedni.

De ez most a kresz es itt nem a noknek van elsobbsege alapbol.

Hirtelen az uttestre nem lephetsz, meg kell gyozodnod, hogy az atkeles biztonsagos-e.

Hiaba zebra, leszegett fejjel meg fektavolsagon belul nem leohetsz az auto ele, akarmennyire tudalekos is vagy!

2023. nov. 11. 08:56
 14/18 anonim ***** válasza:
90%

Még egy kis idézgetés a KRESZ-ből.

"(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."

Ha az autó elé sprintelsz, az kimeríti a váratlanság fogalmát. Valamint, a veszélytelenségről se tudtál meggyőződni.

Ennek alkalmából, ha az autós elé ugrasz, és rád fékez, aztán fejre áll, akkor bizony neked kell kifizetni az autójában esett kárt. (Már feltéve, hogy az autósra semmi egyéb szabálysértés se bizonyítható rá. Mert ha igen, akkor valószínűleg mindenki állja a saját kárát.)

A sofőrnek nem azt kell nézni, hogy van-e olyan gyalogosnak minősülő személy a zebra 100 m-es környezetében, aki elé tud rohanni, hogy elgázoltassa magát. Hanem azt kell megnéznie, hogy van-e olyan személy a zebra közelében, aki már körülnézett, és így elé tud lépni.

"(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. "

Az áthaladónak. Nem a zebrától 50 m-re, a járdán futkosónak.

2023. nov. 13. 16:06
 15/18 bazaltkaroly ***** válasza:
41%
#14 Ebben egyébként igazad van, a probléma az, hogy ilyen esetben is szinte mindig az autóst büntetik, mert folyton előkerül a szabály, miszerint úgy kell autóval megközelíteni a zebrát, hogy a sofőr meg tudjon állni időben. Ez a szabály így nem teljesen kivitelezhető, mert a sofőrnek sincs légy reflexe, és ha már egy méterre van a zebrától, akkor mindegy mennyivel ment. Sajnos ez a szabály nyer mindig, hiába van a KRESZben, hogy nem szabad megtéveszteni a gyalogost. Ezért írtam valahol, hogy ez a rész elég ellentmondó. Igazából nem lenne baj, ha több rendőri szem figyelne az utcán, de sajnos itt inkább csak akkor lépnek közbe, ha már baleset van, vagy ha valaki gyorsan hajt.
2023. nov. 13. 17:12
 16/18 anonim ***** válasza:
90%

15

Abban igazad van, hogy kétséges esetben az autóst büntetik, biztos ami biztos.

Viszont ha kamerával és/vagy tanúkkal bizonyítható, hogy a gyalogos váratlanul futott a figyelmesen, mondjuk 30-40-nel közlekedő autós elé, akkor bizony az autóst felmentik, ez a gyakorlat. (A sebességnél annyinak kell lenni, hogy a zebra környezetét megbízhatóan tudja figyelni. Ha szükséges, 10-re lassítva, ha nem szükséges, mert jól belátható, akkor 50-nel is mehet. Távolról elé futó, ill. elé bicikliző személyre nem kell számítani. Biciklis a tegnapi hegyeshalmi esetről jutott eszembe.)

2023. nov. 13. 17:28
 17/18 anonim ***** válasza:
26%
Mivel a szemkontaktust akkor vetted fel kerdező, amikor az auto a zebran volt mar, ezert gyakorlatilag addíg a pillanatig nem győződhettél meg arról, hogy biztonsagos az atkelés, tehat max udvariatlan volt az autós, szabalytalan nem. Mas kerdés, hogy ha számithatott az átkelesedre, akkor miert nem volt előzekenyebb, szóval igen illik atengedni a futót, de ez nem fekete-fehér...
2023. nov. 13. 17:53
 18/18 anonim ***** válasza:
78%

Helyesen írod!

A járdán futó gyalogisnak illene megállnia! Mit szaladgál?

2023. nov. 14. 02:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!