Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Esőben nem kell világítani?

Esőben nem kell világítani?

Figyelt kérdés

Ma nap egész nap szakadt az eső, viszont városban tanulókocsik és úgy minden ötödik kocsi világítás nélkül vagy nappali szigorúan.

Én nem akarok abba belemenni, hogy a magyar világítási szabályok nem normálisak, de ti nem tartjátok autópályán rendkívül balesetveszélyesnek, hogy szakadó esőben nappal a közlekedők fele nappalival megy, vagyis hátul semmi, vagy ha a hátsó helyzetjelző világít is, akkor arról is nehezen azonosítható a rossz látási viszonyok végett? Oda akarok kitérni, hogy ilyenkor én szerintem a hátsó ködlámpa sokat segítene, ugyanis roppant megterhelő és balesetveszélyes, hogy alig, vagy egyáltalán nem lehet látni hol van a többi előttem.

Most nem egy-két esőcseppről, vagy ködfoszlányról beszélek, hanem 100 méter alatti látótávolságról.

Engem nem szokott érdekelni, ha valaki nappal kilométeres látótávolságnál nem világít, viszont a korlátozott látási viszonyok között már nem mindegy.

2023. nov. 5. 20:06
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
58%

#9: melyik autón kell levenni az egész elejét?

Nekem a legrosszabb, amivel találkoztam, ott is csak a lámpát kellett kiszerelni, amit 2 db csavar tartott meg egy kézzel nyithatő műanyag kallantyú.

2023. nov. 6. 10:41
 12/20 anonim ***** válasza:
41%

Esőben felesleges a ködzárófény. A legnagyobb felhőszakadásban, mikor még a gyors ablaktörlés se bír a vízzel, akkor is szépen látni a normál hátsó lámpákat a szélvédőt borító vízfüggönyön át. Felhőszakadásban jellemzően nincs vakító napsütés, mikor a hátsó piros lámpa nem feltűnő.

Csak hát fel kellene kapcsolni, a menetfény helyett.

2023. nov. 6. 12:50
 13/20 anonim ***** válasza:

9-est megértem, de nem elfogadható az indok!

Ha nekimegy a másik a hatuljának azert mert nappalifennyel mész ezert nem vagy kivilagítva hatul, meg te vagy a hibás. Köd ugyanez.

Sajna nekem is van auto územmód, nappalifeny nincs, ráadasul szürke is a kocsi, ugyhogy elfogadtam, hogy fel kell rakni a tompítottat azt jól van. En sem engednem sem a nappalifényt, sem az auto módot. Vagy legyen, de autoban minimum egy helyzetjelző, meg hatsó lámpa, nappalifeny meg elöl a design csoda led + hatsó lámpa.

2023. nov. 6. 21:14
 14/20 anonim ***** válasza:
A legnagyobb ostobaság volt a nappali menetfényt úgy kialakítani hogy a hátsó helyzetjelzők nem világítanak vele együtt. Nagyon sokan magasról tesznek rá hogy alkonyatkor vagy esőben bekapcsolják a tompítottat és emiatt aztán a seggük sokkal nehezebben észlelhető. Tipikus példája annak hogy a jogalkotói szándék nincs összhangban a kelet-európai realitásokkal.
2023. nov. 8. 10:40
 15/20 anonim ***** válasza:
48%
#14 Még nagyobb ostobaság volt a nappali menetfényt egyáltalán kitalálni. Ott a tompított, és a korábbi világítási módoknál már látszott, hogy senki nem tudja kezelni, erre adtak mindenkinek egy nagyon félrekezelhető, értelmetlen opciót.
2023. nov. 8. 10:47
 16/20 anonim ***** válasza:

Ez nem a menetfény problémája, hanem az embereké. Meg a jogszabály betartatásának hiányáé.

Ilyen erővel azt is mondhatjuk, hogy a tompított is felesleges, mert sok ember úgyse kapcsolja fel esőben és félhomályban. Épp pár napja néztem, elég rendesen esett, de sokan jöttek a városban mindenféle világítás nélkül. Ha nincs nappali menetfény, akkor még többen nem lettek volna elölről se kivilágítva.

A hátsó fény jó látási viszonyok köz felesleges. Mivel utolérésnél sokkal lassabban közeledik egymáshoz a két jármű, mint szemből suhanva, tehát van idő észrevenni az elöl haladót.

2023. nov. 9. 07:55
 17/20 anonim ***** válasza:
38%
#16 A hátsó fényt jó látási viszonyok között, lakott területen belül is KÖTELEZŐVÉ tenném.
2023. nov. 9. 10:36
 18/20 anonim ***** válasza:
70%

Azt kellene belátniuk a szabályalkotóknak hogy rengeteg észlény van az autósok között, akik csak akkor kapcsolják fel a lámpát ha már olyan sötét van hogy nem látják az utat (vagy mert mások rájuk villognak).

Ezért az egy nagyon jó szabály volt ami több országban volt érvényben, hogy éjjel-nappal, városban és azon kívül, egyfolytában kötelező a tompított. A nappali menetfény "feltalálására" szerintem azért volt szükség mert az autóipar bevezette az önállóan nem kicserélhető izzókat, ráadásul a H7-esek sok autóban abszurd gyakorisággal égtek ki. Így a jogalkotók a fent említett országokban megengedték hogy nappal és jó látási viszonyok mellett a nappali menetfény kiváltsa a tompítottat. Na ennek viszont ez lett a következménye ami van, hogy a menetfényes autókon még szürkületben vagy esőben sem kapcsolják fel a tompítottat, így hátulról nulla a láthatóságuk.

2023. nov. 9. 11:23
 19/20 anonim ***** válasza:
53%
#18 Ezt tökéletesen leírtad. Én nem értem amúgy, hogy miért spórolna bárki tudatos vezető a saját láthatóságán és látásán. Nem véletlen, hogy motorkerékpárokon mindig, minden körülmények között kötelező a tompított. Teljesen logikus, mikor hogyan világítok, de sokaknak egyáltalán nem, és nem értik, hogy amikor szerintük még szép idő van, az már szürkület, és igenis nem látszik a szürke autója, lakott területen kívüli sebességnél meg főleg nem (nem véletlenül kötelező ott a tompított szép napos időben is).
2023. nov. 9. 14:56
 20/20 anonim ***** válasza:
57%

17

Igazad van!

Sőt, én még parkolóban álló autókon is kötelezővé tenném az első-hátsó világítást, nappal is. Mert mi van, hogy ha valaki be akar oda állni, és nem veszi észre, hogy ott már áll egy autó?

Én amúgy mindig berágok, ha valaki azt írja egy másik valakinek, hogy nem kellene vezetnie.

De ha valaki nem vesz észre egy előtte lassan haladó autót jó látási viszonyok közt csak azért, mert nincs kivilágítva, hát annak már tényleg nem kellene vezetnie.

2023. nov. 11. 11:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!