Mi ez a hiszti a mosonmagyaróvári "villanyoszlopos" utcával?
Azokat az oszlopokat nem most tették oda, hanem vagy 50 éve (szurkozott fa oszlop).
Millió vidéki kisvárosban láttam már hasonló utcát, mint amilyen ez volt, aszfaltozás előtt:
Gondolom a napi ott elmenő 10 autó miatt nem akartak vele foglalkozni.
Én is láttam már hasonlót, totál nem zavart egy kis mellékutcában.
Nekem úgy tűnik, hogy eredetileg egy egy sávban murvával leszórt utca volt, az utca másik végén most is csak egy sávon megy a forgalom.
Régen minden kisebb utcát így oldottak meg. Csak feltehetőleg, ahogy nőtt a forgalom, a kikerülés miatt a jobb oldali zöldterületen kijártak még egy "sávot". Amit most az önkormányzat szentesített, azzal, hogy ide is aszfaltot rakattak.
A murva idején nem is volt gond, mert eleve nem száguldozott itt a nép. De a jó aszfalt száguldozásra csábít...
Itt az önkormányzatnak nem lett volna szabad sajnálni a pénzt, hogy átrakják azt a 3 nyomorult, 70 éves oszlopot. Biztos valami érdekességnek szánták, de hát akkor se egy normális dolog az utca közepén egy oszlop.
Még hely is lenne bőven az átrakáshoz, nem úgy, mint itt (ahol a fényvisszaverős táblát már rég levitték a teherautók):
Jó hát nyilván te már láttál egy csomó ilyet máshol, csak arra pont nem járt a street view autó, hogy be tudd nekünk linkelni.
"Aki nem veszi észre az oszlopot, az vágja ketté a jogsiját" persze, rakjunk villanyoszlopot az út közepére, és okoljuk azt, aki nem számít rá, világos.
"Jó hát nyilván te már láttál egy csomó ilyet máshol, csak arra pont nem járt a street view autó, hogy be tudd nekünk linkelni."
Jó, neked nyilván vagy van GPS-logger a fejedben az elmúlt 10-20 év adataival, vagy csak esetleg 20 éve csak munkába jársz, közértbe meg haza.
Jártam Kelebia környékén (Komárom Megyéből), életemben egyszer, na arra felé láttam.
Meg valahol a világ végén, Vác felé mentünk Nógrád megyébe, én azt sem tudtam merre vagyuk. Most ez a kettő ugrott be. Ennyire emlékszem.
Ez alapján találd meg magad, nagyokos. Nekem ez már nem megy.
Szerintem nincs vele gond, csak kellene valami fenyvisszavero cuccot az oszlopra tenni hogy este is lathato legyen.
Olcsobb igy megcsinalni mint arrabb tenni az oszlopot es lehet hogy akkor nem is lett volna eleg penzunk hogy az utcat leaszfaltozzak
Ilyen széles helyen nincs tele mindenhol csővel a föld. Nem egy akkora fantasztikus munka új oszlopot rakni.
Felénk az ilyen régi oszlopokat már mindenhol cserélgetik, csak mert régiek. Csak idén vagy 20-at láttam, amit cseréltek.
A kerülgetős aszfaltozás kb. annyival került többe, hogy abból már átraktak volna egy oszlopot a háromból.
18 pont erről beszélek. Nem "csak odébbrakni" kell, és nem csak az a probléma, hogy van-e cső a földben, az a legkevesebb.
Nyilván aki nincs benn. az azt hiszo, odábbássuk azt kész.
Egy rendszert mérezezni kell. A kábelt szilárdságtanilag belógásra, jégterhelésre, elektromosan feszültségeseésre, meddő teljesítményre.
A kábelnek is van az ellenéllésán kívül induktivitása és kapacitása.
Nem mindegy, hogy egyoldalól van betáplálva, vagy kétoldalról, esetleg ring-struktóráról beszélünk.
Másik szempont, hogy általában egy régi rendszerrer még sokszor engedi a szabvány, hogy az akkori tervezés szerint működjön, el tudom képzelni, hogy ha modernizálják, akkor csomó cuccot az új szabványok szerint kell megvalósítani.
Ezeket mind meg kell tervezni mérnökirodának, jóvá kell hagyni, beszerezni az anyagot, (ugye pályáztatni is illene cégeket, még akkor is, ha ez csak formális lenne).
Az pedig ugye evidens, hogy a háztartásokat nem lehet szolgáltatás nélkül hagyni. Mivel még wifin-n nem jön az áram, azt is be kell ütemezni, hogy mikor építik ki párhuzamosan az új rendszert, milyen ütemben kötik át a házakat az újra, és utána meg mikor bontják el a régit.
Ugye így lesz egy 1-2 hetes "aszaltozzuk csak le" munkából 1 év, vagy több.
19
Itt különösebb vezetékhossz-változást nem jelent az áthelyezés. Ha 40 m távolságra vannak egymástól, és 3 m-rel odébb teszik, akkor az első oszlop távolsága 11 cm-rel fog megnőni, 40,11 lesz. Ez nehogy már megoldhatatlan gondot jelentsen.
Minden megoldható, mindennek szokványos, bevett menete van, minden ilyesmit rendszeresen szoktak csinálni. (Valószínűleg még Mosonmagyaróváron is, mert miért pont az lenne kivétel.)
Mint írtam, sok oszlopcserét láttam idén, több településen is. Ahol az ilyen régi oszlopot betonra cserélték.
Egy délelőtt kifúrnak géppel 3 gödröt, beállítják és betonozzák az új oszlopokat. 2 óra áramszünet az oszlopok emelgetésének idejére.
Egy hét múlva átrakják a vezetékeket, szolgáltatásonként 2 óra szünet. És ennyi.
Az aszfaltozás nem volt olyan sürgős, nyugodtan nekifoghattak volna az oszlopáthelyezésnek, utána meg aszfaltoznak. Vagy az áthelyezést elkezdték volna intézni tavalyelőtt, most meg aszfaltoznak. Ez mindenképpen önkormányzati baklövés, akárhogy is nézed. Valószínűleg az illetékes elfelejtette, hogy neki ezt szervezni kellene, és mikor már ott voltak az utászok, akkor már nem volt mit tenni.
Te amúgy az önkormányzatnál dolgozol (vagy rokonod), vagy miért zavar téged a nép felháborodása?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!