Rosszul használom a kétsávos körforgalmat?
Úgy tudom a kétsávos körforgalom olyan, mint egy sima kétsávos út. Tehát ha valaki el akarja hagyni azt, akkor a külső sávból teheti meg ezt. És akárcsak a kétsávos útnál, ha a belső sávban halad valaki, akkor én kívülről behajthatok mellé a külsőbe.
Már másodszor történt meg, hogy jött valaki a körforgalom belső sávján (nem indexel), én meg behajtok a külsőre előtte és csak azt hallom, hogy a hátam mögül dudál, mert gondolom ki akart hajtani. Kinek van igaza?
Szerencsére új koncentrikus körforgalmat már évek óta nem építenek.
De sajnos a 2000-es évekből még fennmaradt néhány ilyen borzalom.
"Már másodszor történt meg, hogy jött valaki a körforgalom belső sávján (nem indexel), "
Szerintem az van, hogy meg eppen csak behajtott az illeto a belso savba, te meg mar mesz is be a kulsobe.
Nagy figyelmet igenyel a ketsavos, meg akkor is, ha en mar bennt vagyok a belsoben. Megmondom miert.
Tehat behajtottam a belso savba, mert "balra" megyek, meg kell varnom, mig elhaladok az elso kijarat mellett, hogy ne legyen megteveszto az indexem.
Meg nem villog az indexem, mert meg csak az elso kijaratnal vagyok, de a masik autos mar behajt a korforgalomba, mert kapkod. Egy savos korforgalomban is engeded azelsobbseggel rendelkezo autot, nem hajtasz neki az oldalanak.
Nem egyszer fordult mar elo, hogy allora kellett fekeznem a korforgalom kozepeben, mert nem adtak meg az elsobbseget.
Mar nem is dudalok ilyenkor, mert sokan nem is fogjak fel esszel, hogy mi is a szitu.
".miután jelezte a sávváltási szándékát és megadta az elsőbbséget a kiválasztott sávban érkezők számára."
Itt egy korforgalomban mar bennt levo es egy, az abba behajtani aqkaro auto kozotti elsobbsegadasi viszony all fennt.
Nem sima savvaltas.
"Itt egy korforgalomban mar bennt levo es egy, az abba behajtani aqkaro auto kozotti elsobbsegadasi viszony all fennt.
Nem sima savvaltas."
És ha te behajtasz a körforgalom külső sávjába, miközben valaki folyamatosan, irányjelzés nélkül halad a körforgalom belső sávjában, akkor megadtad az elsőbbséget (sőt igazából nem is kerültetek forgalmi viszonyba). Neked ilyenkor szabály szerint nem kell arra számítanod, hogy ő szabálytalanul egyszer csak gondol egyet és átrántja a kocsit a külsőbe.
Kérdező, Te használtad jól a kétsávos körforgalmat.
Sajnos a közlekedők 80%-a nem tudja használni! Rendszeresen a belső sávból kivágnak ha el akarják hagyni. Pedig egy kijáróval előtte ki kell sorolni a külső sávba, majd a külső sávból lehet kihajtani. És a sávváltást is meg a kihajtást is indexeléssel jelezni kell.
De egyszerűen, mondom, 80%-nak fogalma nincs a használatáról, talán még tanfolyamon se oktatják... Az ilyen idióták miatt én már be sem megyek a belső sávba, mindig maradok a külsőben, akkor is ha teljes kört megyek. Ez természetesen visszafojtja a körforgalom áteresztő képességét, de a sok fogyatékos miatt kénytelen vagyok így használni. Egyik baromnak se jut eszébe, ha jól használná a körforgalmat, akkor az áteresztő képesség 30-50%-al is növelhető lenne, és jobb lenne a forgalom dinamikája. Ezeknek nem jut el az agyukig hogy erről van szó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!