Mikor valaki minimálisan ittasan vezet, milyen büntetést kap?
Szabálysértési körbe tartozó ittasság mérték esetén jogszabály nem ír elő kötelezően vezetéstől eltiltást.
A szabálysértési hatóság mérlegelésétől függ, hogy alkalmaz-e eltiltást. 1-12 hónap eltiltásról határozhat, hónapban meghatározva. Ugyanis, a Szabálysértési törvény szerint az eljárás alá vont személy eltiltható a járművezetéstől, ha a szabálysértést engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követte el. Ha a vezetéstől eltiltás időtartama legalább hat hónap időtartamú, akkor csak utánképzés elvégzése után adható vissza a vezetői engedély.
A Szabálysértési törvény az ittas vezetést a kiemelt szabálysértések közé sorolja, és akkor ír elő kötelező vezetéstől eltiltást, ha valakit hat hónapon belül harmadszor vonnak felelősségre kiemelt szabálysértésértésért vagy szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértésért; ilyenkor hozzá a jogszabály által meghatározott legmagasabb bírságösszeget kell kiszabni.
Fújtam már annyira minimális értéket, hogy éppen a szabálysértés kategória és annak is alsó határa.
Kérdezte a rendőr, hogy ezt mire vélje. Mondtam neki, hogy előző nap ittam nem keveset és azt hittem már kiment belőlem.
Kérdezte messze megyek e. Mondtam neki, hogy csak ide jövök a szomszéd településre pecázni. Annyit mondott, hogy na menjen, ezt most elnézem de csak óvatosan hajtson.
Szóval meg lehet ám teljesen úszni is, persze nem biztatni akarok senkit.
#2#3-asra pontosítás az ittas vezetés amíg nem éri el a bűncselekmény értéket szabályszegésnek minősül, nincs eltiltás (Ez amúgy "vicces" de ez sajnos így van amióta behozták ezt a közigazgatási marhaságot, mert ezek közigazgatási ügyek, nem szabálysértésiek) 0,01-0,15 mg/l fújt értékig (tehát légalkohol de könnyű számolni mert a vér a duplája mindig) idén szeptember 1-től 39,000 Ft büntetés + 6 pont 0,16-0,25 mg/l fújt értékig 130,000 Ft + 8 pont 0,26 felett bűncselekmény 2 évig terjedő is lehet alapesetben, ha nincs súlyos sérült, maradandó sérülés vagy halál okozás.
156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet-ben benne van az összes közig. bírságos szabályszegés. (63/2012. (IV. 2.) Korm. rendeletben meg az összes fix szabálysértési bírság. 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet-ben meg a büntetőpontok szabs-ra és közig-re)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!