🤕 Gipszes kézzel lehet vezetni ? (KRESZ szerint?)
Egy csávó begipszelt kézzel vezetett (könyöktől kézfejig /jobb kezén), majd egy lámpánál álló autóba hátulról bele ment.
Ugye néha van olyan elindulás ami hirtelen elindul majd egy pillanatra megállnak és aztán újból tovább mennek, csak hát a mögötte lévő autós nem igen tudta lekövetni ezt a "pillanatnyi" lassítást/megállást... és hát picit koccolt az előtte lévővel.
Egy esetleges rendőri intézkedésnél figyelembe veszik, hogy gipszelt kézzel vezetett ? És ezzel plusz büntetést kap (az okozott káron felül) amiért veszélyezteti/veszélyeztette a közlekedést ?
"A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki
...
b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van"
Nekem picit zavaros a leírásod. Rálökték az elöl állóra? Vagy hogyan kell érteni a mögötte lévőt?
Pusztán a gipsz nem kizáró ok, ha a vezetésben nem zavarja.
#3.) A zöld jelzésnél elindul a kocsisor. És van olyan közöttük (🚕) aki hirtelen megindul aztán lelassul mert az előtte lévők (🚗) lassabbak.
Viszont a mögötte lévő (🚙) is felveszi ezt a felgyorsult tempót - viszont már a lassulást nem tuja lekövetni, és így az utolsó kocsi beleszalad az előtte lévőbe.
🚦 <--- 🚗 🚗 🚗 <--- 🚕 <--- 🚙
#5. - Igen, az számomra is nyilvánvaló, hogy nincs igazán jelentősége a gipszes kéznek ennél az esetnél, mert csak a pedál és a fék együttes használatának van szerepe, amit a lábával végez.
De a kérdés ugye arra irányult, hogy úgy ámblokk gipszes kézzel lehet-e vezetni :)
Megértettük, és én legalábbis helyes választ adtam.
Meg aki a rendeletet beidézte az is, csak értelmezni kellene.
Tehát a gipszelt testrész önmagában nem kizáró ok. A vezetésre alkalmatlan állapotban vezetni viszont gipsz nélkül is szabálytalan.
A pedál/kar kérdés: valóban a pedált lábbal kell nyomni. De a gipszen túl, illetve függetlenül: ha fáj, viszket a gipsz alatt, ha mozgásában korlátozott, akkor nem szabad vezetni.
"Nem hallotad még hogy szar dolog gipszelt kézzel vezeetni?"
Idézet egy BUd spancer filmből:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!