Van az autótokban a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz?
"az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: felajzott íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli)"
Ez tök jó. De akkor mondja már meg valaki, hogy például egy szakács, hogy viszi el a munkahelyére a késeit?
A kérdés nem vicc, én dolgoztam konyhán, ráadásul Ausztriában, és a 12 centis konyhakést utaztattam 800 km-t, nyilván ha otthon vagy kint megfognak a rendőrök és meglátják az k.rva nagy probléma. De ettől függetlenül tényleg érdekel, hogy HOGYAN szállítom a 12 centis konyhakést A-ból B-be. Azon túl, hogy a hozzá adott tárolórekeszében tartom.
Nincs, de szállítottam már haza vásárolt baltát, fejszét, 8 cm pengehosszúságot akár többszörösen is meghaladó konyhakést, 65 cm pengehosszúságú bozótvágó kést.
A csomagtartóban voltak; sedan (limuzin) formájú autóban egyáltalán nem látszódtak, egyterűben pedig letakartam azokat.
/ 2-es válasz írója (2023. aug. 19. 21:19) nem olvastad végig a kérdésnél elérhetővé tett cikket. Számodra munkaeszköz a kés, bármilyen hosszú pengével.
Igaz, a cikk rosszul tájékoztat a munkaeszköz szállításával kapcsolatban, mert ez olvasható benne: „Ez [a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre vonatkozó szabályozás] nem vonatkozik a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport, hagyományőrző tevékenység és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, amelyeket közterületen lévő jármű belső tereiben más illetéktelen személy számára nem hozzáférhetően, megfelelő módon rejtve, becsomagolva, szétszedve, vagy zárt tárolóeszközben kell szállítani.”
Nem ezt tartalmazza a cikkben említett 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet, hanem ezt:
„3. § (2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
…
bb) amelyek esetében – a tényleges munkavégzés vagy tevékenység során történő használaton, a szükséges szállításon kívül – az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik.”
Tehát a munkavégzéshez történő szállítás esetén nem kell a rejtés, becsomagolás stb. /
Vadászpuska, kések, tőrök, balta szinte állandóan kocsiban van.
Egyik igazoltatásnál látta a rendőr őket de csak további jó utat kívánt. Nem kérdezett semmit
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!