Miért veszélyes, ha a zebránál állva megvárom, míg elmennek az autók, vagy azt, hogy megállnak, és áttekerek? Miért kell mindenképpen tolni?
Ezt írom én is, amit a 8. de egyeseknek nem tetszik.
Megjegyzem sokan abban a hitben élnek, hogy a sárga átvezetés az „kerékpáros zebra”. Hát nem!
Át szabad tekerni rajta, de elsőbbsége a kerekesek csak abban a kivételes helyzetben van, ha az autósnak van elsőbbségadás táblája.
És az sem számít, ha mellette zebra van, és azon gyalogosok közlekednek.
Nyilván nem fordulhat rá, de megáll a zebra végénél, és átkel.
@10: már miért is lenne tilos balra kanyarodni? Alapesetben semmi nem tiltja; kivéve a KRESZ 54.§ (4) bekezdésében említett eseteket, deott viszont szó sincs zebráról.
@11: ez sem teljesen igaz. A kanyarodási szabály miatt az egyenesen haladó ker~kpárosnak elsőbbsége van azzal szemben, aki rákanyarodna arra az útra, amit keresztez (KRESZ 31.§ (5) bek. b) és cb) pontja).
Az megint jó kérdés, hogy a kerékpáros hogyan kerülhet szabályosan a zebrára; normál esetben ez nem tűl sűrűn fordulhatna elő -de a gyakorlatban városi körülmények között az elcseszett infrák és közlekedésszervezés miatt ez elég sűrűn előfordul.
Pl kerékpársávból mikor szabályos balra kanyarodni?
Nem tudom miért lettem lepontozva, az utak túlnyomó többsége mellett nincs külön épített bicikliút. Sáv van, vagy gyakran az se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!