Mit mond a KRESZ az alábbi szituációról?
2x2 sávos út. Ennek belső sávján halad Béla. Józsi érkezik a 2x2 sávos útra, jobbra kis ívben készül kikanyarodni rá.
Józsi észleli hogy neki balról érkezik Béla, aki mivel a belső sávban halad, így Józsi úgy dönt nyugodtan kikanyarodhat a külső sávba. Azonban Béla, mivel hivatalosan neki van elsőbbsége mivel védett úton halad, kisorol a külső sávba, gondolván Józsi úgyis megadja neki az elsőbbséget, akinek meg elsőbbségadás kötelező táblája van.
Mi a helyes döntés ebben a helyzetben főleg Józsi részéről, hogy ne legyen baleset?
Ha szigorúan szabaly szerint vesszük, akkor ez egy lehetetlen szitu varoson kívül.
Béla meg egy vakeger vagy f@sz.
Józsi megadja az elsőbbséget Bélának - ha már amúgy is jár neki - és vérmérsékletétől függően mond pár cifra dolgot "annak a suttyónak akinek pont most kell sávot váltania"
Én vélhetően Béla édesanyját emlegetném.
Józsinak:
"12. § (1)
a) * „Elsőbbségadás kötelező” (9. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton (...) érkező jármű részére.
Bélának:
"29. § (1) * Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni."
Nem tudom melyikőtök ismeri azt a részt, ahol a a Kacsóh Pongrác útról be lehet csatlakozni az M3 bevezető szakaszára a városból kifelé tartó részen, az OMV kút után.
Ott minden jóérzésű autós sávot vált, hogy helyet adjon annak aki szeretne becsatlakozni, ha a forgalom lehetővé teszi.
Sőt az autópálya pihenőknél is mindenki behúzódik a belső sávba ha a forgalom engedi, hogy a gyorsító sávból könnyebben be tudjanak sorolni.
Valójában még soha sehol nem találkoztam olyannal, hogy valaki azért sorol a külső sávba, hogy elsőbbségadásra "kényszerítsen" valakit.
Ó, 7-es, én kaptam már tripla büntetőfékezést ilyesmi miatt. Még azt is megkérdezte a csimpánz, hogy “Há hova sietel?”
Pedig ő nem indexelt kisoroláskor.
A helyes válasz: annak van elsőbbsége, aki hamarabb elkezdte a manővert.
Ha Béla elkezd indexelni jobbra, onnantól neki van elsőbbsége Józsival szemben.
Ha Józsi betolta a kocsi orrát az útra, és Béla csak akkor kezd sávot váltani, akkor csak Béla a hibás.
Igaz, hogy Bélának elsőbbsége van ebben az esetben is, de a bírói gyakorlat szerint, ha az ő szabálytalansága miatt Józsi nem szerezhet tudomást időben arról, hogy itt majd elsőbbséget kell adnia, akkor Józsi nem büntethető. Bélának a sávváltás előtt megfelelő időben indexelnie kellett volna, hogy Józsi meg tudja adni neki az elsőbbséget. Ha nem indexelt kellő időben, akkor meg szabály sértett, tehát ebből kifolyólag ugrott az elsőbbsége.
Persze, ez csak az elv, a gyakorlat az, hogy ha nincs szemtanú meg felvétel arról, hogy Béla nem indexelt időben, akkor valószínűleg Józsit fogják kihozni hibásnak. Vagy jó esetben, megosztott felelősség a kár szempontjából, és hozzá mindketten kapnak egy csekket a rendőrségtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!