Beleszámít-e a gyalogátkelőhelybe a járdasziget túloldalán lévő szakasz?
Inkább te olvass utána!! Én megtettem, megkerestem neked, mert rendes vagyok!
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyõzõdött annak veszélytelenségérõl. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a jármûvek vezetõit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelõhelyen áthaladó gyalogosnak a jármûvekkel szemben elsõbbsége van. Ugyancsak elsõbbsége van - kijelölt gyalogosátkelõhely hiányában is - az útkeresztezõdésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a jármûvekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztetõ jelzéseket használó gépjármûvekkel szemben azonban a gyalogosnak elsõbbsége ezeken a helyeken sincs.
Ameddig nem lépett a gyalogos a gyalogátkelő helyre, addig csak a járdán volt, nem kell az autósnak elsőbbséget adnia!
Más dolog, hogy szép, ha az autós elsőbbséget ad!
Akkor hozzáteszek egy értelmezést a továbbgondolás érdekében: A KRESZ kimondja, hogy "Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában." Most már csak azt kell tudni, hogy a két fogalomnak mi is a definíciója.
Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét, annak szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzottól eltérő közlekedési magatartásra kényszeríti.
Zavarás: olyan magatartás, amellyel valaki más közlekedését nehezíti, a közlekedés más résztvevőjét megijeszti, neki kényelmetlenséget, kellemetlenséget okoz, magatartásával figyelmét elvonja, vagy indokolatlanul leköti.
Ebből az következik, hogy a 15-20 m széles, az úttest túloldalán közeledő gyalogos esetében - ha nem állok meg - akkor sem nem akadályoztam, sem nem zavartam: tehát nem sértettem meg az elsőbbségi jogát.
Más kérdés, hogy méterekben mérhető-e, hogy a másik oldalról felém közeledő gyalogost mikor gátolom, hátráltatom, illetve mikor ijesztem, tévesztem meg? (Ennek a megítélése - mivel eléggé szubjektív- sokszor a szakértői, bírói jegyzőkönyvekből derül csak ki.)
Másodsorban a KRESZ szabályok jogszabályi értelmezésében az is benne van, hogy "Az elsőbbség minden gyalogost megilleti, aki a kijelölt gyalogosátkelőhelyen közlekedik, függetlenül attól, hogy - a járművezető szempontjából vizsgálva - az úttest menet irány szerinti jobb, vagy bal széléről kezdte meg az átkelést. Ezt sokan úgy értelmezik, hogy ha a távoli "túloldalon" lelépett a gyalogos, akkor is meg kell állni. Pedig ez nem azt jelenti, ha a fent leírt elsőbbség értelmezéséből indulunk ki...
Az egész "szarfűrészelés"!
Ha a túloldal és a járdasziget között van a gyalogos, nem is biztos,hogy tovább jön az én térfelemre! Lehet, hogy csak a járdaszigetre tart, a villamoshoz. Ha egy négy vagy hatsávos út túlsó oldalán lelép valaki a járdáról, akkor én az innenső oldalon álljak meg? Marhaság!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!