Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A vásárolt autómon a gumik...

A vásárolt autómon a gumik mérete mindegyiken megegyezik, viszont a tengelyeken a bordázat nem egyezik meg! Muszáj cserélni őket?

Figyelt kérdés
Tengelyeken elől is és hátul is nem egyező, azonban a méretük ugyanaz. Egyiknél 3 csík van benne, másiknál pedig 4. Érdemes cseréltetni, vagy esetleg okoz ez bármiféle problémát? Ezt sajnos csak utólag vettem észre rajta.
2023. jún. 29. 15:28
 1/7 anonim ***** válasza:

NEm világos, mit akarsz kérdezni, egy tengelyen más a két gumi, vagy a két tengely eltérö.

Szabályos az, ha egy.egy tengelyen azonos gumi van, a két tengelyen viszont lehet másmilyen

2023. jún. 29. 15:34
 2/7 A kérdező kommentje:
Az összes méretileg azonos. A bordázat viszont ugyanaz a jobb elsőn és a jobb hátsón a baloson viszont különbözőek. Balos 4 csíkos, jobbos csak 3 és márkát tekintve viszont egyik sem azonos. Erre gondoltam.
2023. jún. 29. 15:52
 3/7 anonim ***** válasza:

Nekem úgy rémlett, hogy azonos tengelyen azonos minta kell, de utánanéztem, és nincs ilyen előírás.

A 36. §:

[link]

2023. jún. 29. 18:40
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Mind a négy keréken azonos méretű és szerkezetűnek (radiál, vagy diagonál), tengelyenként azonos mintázatunak (téli/nyári/négyévszakos) kell lennie.

Tehát az elsőkön lehet nyári gumi, a hátsókon meg téli elvileg, bár én ezt nem javasolnám.

Ha átlósan egyeznek meg a gumik, cseréld ki leginkább újra! Ez esetben az autóval lesz még bajod, a tulaj trehány volt...

2023. jún. 29. 19:47
 5/7 A kérdező kommentje:
Tehát akkor, ha a barázdák nem egyeznek, de mindegyik nyári és mindegyik ugyanazon radiál számú, stb. Akkor nincs vele probléma elméletileg. 3-as erről hol írnak, mert nem találtam meg?
2023. jún. 30. 04:46
 6/7 anonim ***** válasza:

#5 A legjobb megoldás, ha mind a négy keréken ugyanolyan a gumi mintázata, kopottsága. Erre érdemes odafigyelni, mert a különböző gumiknak különböző lesz a tapadása, vízkiszorítása, ami akár balesetveszélyes is lehet. Gondolj bele, hogy ha az egyik első keréken X típusú, kopottságű gumi van, a másikon Y, akkor egy erősebb fékezésnél ez mit okozhat? Mindenképpen különböző mértékű lesz a tapadás, ami akár az autó megpördülését is okozHATJA. Tehát pont akkor lehet belőle baj, amikor a legnagyobb szükséged lenne a kiszámíthatóságra.

Tudom, hogy drága a gumi, de akár még egy használt, de még jó állapotban levő gumipár is jobb, mint a sakktábla...

2023. jún. 30. 09:47
 7/7 anonim ***** válasza:

Lehet hogy nincs ilyen elő írás de a saját érdekedben jobb ha tengelyenként egyforma.

Bár ritka hülyén tudsz fogalmazni, de rakd úgy fel hogy az előn legyen 3 csík, a hátsón meg 4 csík.

2023. júl. 3. 05:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!