Motorkerékpár ill. segédmotoros kerékpár hajthat buszsávban?
Én eddig úgy tudtam, hogy nem. Mentségemre szolgáljon, hogy B kat. jogsim van, és soha nem motoroztam.
Viszont nemrég találtam egy cikket, ahol egy motoros oktató (ill. a FB-on a kommentelők is) azt fejtegetik, hogy a taxis a volt a hibás, mert ráhúzta a motorosra a kormányt. Én meg nem értem, mit keres egyáltalán a motoros a buszsávban. Azt tudom, hogy a taxiknak szabad a buszsávban menniük.
Most akkor én tudtam eddig rosszul, vagy ez az oktató?
Íme a cikk linkje:
Motorozás nélküli előélettel és „B” kategóriás vezetői engedéllyel sem tilos megnézni a KRESZ-ben, hogy melyikőtök tudja jól.
„36. § (8) 𝘼𝙯 𝙖𝙪𝙩ó𝙗𝙪𝙨𝙯 𝙛𝙤𝙧𝙜𝙖𝙡𝙢𝙞 𝙨á𝙫𝙗𝙖𝙣
a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;
b) 𝙖𝙯 𝙖𝙪𝙩ó𝙗𝙪𝙨𝙯- é𝙨 𝙩𝙧𝙤𝙡𝙞𝙗𝙪𝙨𝙯𝙛𝙤𝙧𝙜𝙖𝙡𝙤𝙢 𝙯𝙖𝙫𝙖𝙧á𝙨𝙖 𝙣é𝙡𝙠ü𝙡
ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,
bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt
bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,
bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,
bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,
bc) a betegszállító gépjármű,
bd) a személytaxi,
be) 𝙖 𝙠é𝙩𝙠𝙚𝙧𝙚𝙠ű 𝙢𝙤𝙩𝙤𝙧𝙠𝙚𝙧é𝙠𝙥á𝙧 é𝙨 𝙖 𝙠é𝙩𝙠𝙚𝙧𝙚𝙠ű 𝙨𝙚𝙜é𝙙𝙢𝙤𝙩𝙤𝙧𝙤𝙨 𝙠𝙚𝙧é𝙠𝙥á𝙧,
bf) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű - a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén - az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a Kormány egyedi határozatában foglaltak szerint közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz - a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!