Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ilyenkor én vagyok a hibás?

Ilyenkor én vagyok a hibás?

Figyelt kérdés

A következő a szituáció. 3 sáv, 60-70-es tábla, viszont mindenki általában 80-90-el közlekedik ezen a szakaszon. A baloldali sáv egyben lekanyarodó is balra nagyívben, szóval néha be szokott állni. Én egyenesen szeretnék menni, de állok ebben a sávban, indexelek a középső felé. Látom, hogy van messze egy autó, ismerem a saját autóm képességeit, kicsi vagyok, gyors, bőven kiférek ha odalépek a gázra. Kifordulok elé, viszont a mögöttem lévő megijed, és elrántja a kormányt, amivel majdnem belemegy a 3. sávban haladóba. Szerencsére nem lett baj.

Viszont ha lett volna, akkor azért én lettem volna a hibás? Elvégre bőven kifértem elé, szerintem még akkor sem jött volna belém, ha nem változtat a sebességén, egyszerűen csak megijedt. Az én véleményem az, hogy neki ilyenkor az irányt tartva fékeznie kellett volna, és inkább belém jönnie, mint ráhúzni a kormányt egy vétlenre.

Szóval ha ő letarolja a harmadik sávban a kocsit, azért én lettem volna a hibás?

2023. jún. 8. 16:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
64%

"Nem lehet ledobni csak úgy a felelősséget azzal a felütéssel, hogy megzavartak."

Mint ahogy azzal sem lehet ledobni a felelősséget, hogy "befértem volna" hiszen jogilag te csak a forgalom zavarása nélkül válthatsz sávot.

2023. jún. 8. 19:05
 12/15 anonim ***** válasza:
71%
Amúgy annyira, de annyira nem értem az ilyen kérdéseket. Minek ír ki bármit a kérdező, ha utána oldalakon át regél arról, hogy miért neki van igaza? Akkor mi a kérdés? Vagy csak unja magát?
2023. jún. 8. 19:06
 13/15 anonim ***** válasza:
80%

"...hiszen jogilag te csak a forgalom zavarása nélkül válthatsz sávot."

Nincs ilyen jog.

Elsőbbség fogalma:

"Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének HIRTELEN megváltoztatására."

Ebből következik, hogy nem hirtelenre kényszerítheted. Tehát akár zavarhatod is (kivéve a gyalogost)

Összegezve: ha a másiknak csak enyhén fékeznie kellett volna, de ehelyett megijed és ráhúzza a kormányt valakire, akkor 100%-ban ő a hibás.

2023. jún. 8. 19:21
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem attól függ, mekkora távolságra volt tőled. Mert ha mint írtad, bőven befértél elé, akkor neki max csak kicsit fékeznie kellett volna, nem rángatni a kormányt. Valószínűleg nagyon rutintalan lehetett az illető.
2023. jún. 9. 14:40
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha a másik megijedt, akkor esélyes, hogy veszélyes volt a kérdező manővere. Mert oké, hogy kifér, de a másik feltehetőleg nem volt erre felkészülve. Nem lehetetlen, hogy a kérdező kicsapta az indexet, és már ment is. (Ha egyáltalán indexelt.) Egy csomó olyan dolog van, amit nem tudunk, tehát nem lehet azt mondani, hogy ez vagy az a szereplő volt a bűnös. (Természetesen a másik is lehetett hülye, aki nem figyelt, és meglepődött. De nincs információnk arról, hogy mi hogy történt, még a másik verzióját se hallottuk.)

Az ártatlanság vélelme a másikra is vonatkozhat, nem csak a kérdezőre. Mindkét fél állít valamit, amit vagy lehet bizonyítani, vagy nem. Itt döntést hozni leginkább csak szemtanúk bevonásával lehet, vagy ha valakinek volt kamerája.

2023. jún. 12. 06:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!