Ha lefotóznak valaki gyorshajtással, akkor ki lehet kerülni, egy lopott jármű bejelentéssel?
A múlt héten történt, hogy egyik lakótársamat elkapta gyorshajtással a véda, így jött a csekk. Utána két napra rá jött egy hívás, amiben arról beszéltek, hogy a lopott autó ügyében keresnek. Nem hallgattam végig a részleteket, mert nem nekem szól, ki is akartam maradni belőle, ezért átadtam a srácnak.
Az autó nincs a ház előtt, de nekem úgy rémlik a büntetés előtti estén még láttam. Lehetséges, hogy a srác úgy próbálja elkerülni a büntetést, hogy az adott napra bejelenti, hogy ellopták az autót? Lehet bemagyarázza, hogy este itt hagyta, elment itthonról, és pár nap múlva jött haza (vagy valami ilyesmit mesét).
Aggódom, hogy nehogy bevegyenek bűnrészesnek, ha tényleg így történt.
Igen, de ha kiderül, akkor a hatóság félrevezetése miatt 2 évet kaphat az illető.
Biztos megéri ezzel szórakozni.
A kimentési lehetősége attól függ, hogy azelőtt jelentett-e be lopást, hogy „jött a csekk", vagy sem.
„21. § (1) A gépjármű üzemben tartója felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel
a) a megengedett legnagyobb sebességre
…
vonatkozó előírások betartásra kerüljenek.”
„21/A. § (1) Az üzemben tartó mentesül a kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól, ha a gépjármű - a szabályszegés időpontját megelőzően - jogellenesen került ki a birtokából és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben - a bírságot kiszabó határozat kézbesítését megelőzően - kezdeményezte a megfelelő hatóság eljárását.”
↑
1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
Az az ő dolga, hogy érdemes-e kockáztatnia egy gyorshajtási bírság miatt; pláne, ha kicsúszott a kimentési határidőből. Neked nincs mitől tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!