Rendőri karjelzésnél is érvényes a kanyarodási szabály két szemből érkező autó esetén?
"Ilyenkor alkalmaz kiegészítő jelzést a rendőr?"
Igen. Egyszer volt részem nagy forgalmú kanyarodó sávos kereszteződésben irányító rendőrhöz. A tenyerével intett, hogy álljunk meg, balra kanyarodóként. Aztán a szemből ellentétes irányba kanyarodókkal engedett együtt.
Ha esetleg elengedné az egymásba kanyarodókat, akkor viszont kanyarodási szabály szerint a jobbra kanyarodóknak van elsőbbségégük.
Nagy a kavarodás ilyenkor, de még nagyobb ha nincs ott az irányító rendőr.
A legtöbb vezető egyszer tanulta a karjelzéseket, aztán el is felejtette.
Alap szabály: háttal-szemben stop, fenntartott bot stop, oldalállás mehet. A többit viszonylag egyszerűen leintegeti.
Ha rosszul indulsz, jelez.
Alapvetően telizöld, de van két különböző jelzése, ami olyan, mintha csak a balra kanyarodónak lenne zöld lámpája, egyiknél kanyar közben a rendőr a kocsi bal oldalán lesz, másiknál a jobb oldalán. Ezt elvileg megtanulja mindenki elméleti vizsgáig!
A gyakorlatban amúgy mindenféle egyértelmű módon jeleznek.
Ezt elvileg megtanulja mindenki elméleti vizsgáig!
Megtanultam én is, de soha nem kellett még ilyen helyzetben kerülnöm, ezért tettem fel a kérdést. Természetesen alapvetően ismerem a karjelzéseket, de nem árt frissíteni ezt a tudást. Elütni azért nem fogom a rendőrt 😃
Akkor tessék: https://www.youtube.com/watch?v=uk5KqyM8Kqw
Egyébként amikor én kerültem 2 hetes jogsival ilyen szituációba, messziről látva a rendőrt elkezdtem keresni az emlékeim között, de olyan egyértelműen jelzett a rendőr, hogy nem igazán volt rá szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!