Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ausztriában miért tiltják...

Ausztriában miért tiltják ennyire durván a menetrögzítő kamera használatát?

Figyelt kérdés

Olvastam, hogy több ezer eurós bírságot is kiszabhatnak.

Itt van egy térkép, ami alapján egyedül Ausztriában és Portugáliában tiltott és büntetendő.

[link]

Utóbbira is kíváncsi lennék de most maradjunk a sógoroknál.

Mi az ami miatt ennyire rejtegetni valójuk van? És nem fogadom el az "azért mert nincs rá szükség hiszen a közlekedési morál is nyugati színvonalú" érvelést, hiszen egyrészt a Skandináv országok messze a legtoleránsabb, legkulturáltabb nemzetek és náluk mégis maximálisan engedélyezett másrészt hallottam azt is, hogy az osztrákoknál se igaz a "bezzeg nyugaton" és ott is vannak szép számmal bunkó sofőrök, akiket lehetne rögzíteni.

Mi a valós politikai/társadalmi oka a dashcam tiltott használatának? Mire vezethető vissza, hogy PONT Ausztriában nem engedélyezett a sok nyugati ország közül?

2023. márc. 4. 20:34
 1/5 anonim ***** válasza:
72%

Eszem ágában sem lenne olyat írni, hogy nincs rá szükség, voltál már osztrák autópályán? Tök üres a külső sáv, mindenki sorakozik a középsőben, követési távolság helyett a jobbratartásra hívja fel minden LED kijelző a figyelmet kilométerenként. :D

Viszont ez a térkép 2018-as, elég elavult. Nincs konkrét szabályozás, mivel nem tilthatják be egyoldalúan, viszont vannak esetek, amikor lehet a kamerával törvénybe ütközőt csinálni.

Alapjáraton az az illegális, ha a kamerát FOLYAMATOSAN használod, úgy, hogy a célod a MEGFIGYELÉS. Tehát mondjuk kamerázod egy ház bejáratát egész nap, mint a zsaruk a filmekben. Ez illegális. Rövidebb időszakokra, vagy pl. az utad dokumentálására legális, de ha megosztod bárhol a felvétel bármely részét, arcokat és rendszámokat ki kell homályosítanod - tehát nem rakhatod fel youtube-ra, hogy milyen gyökér módon előztek meg téged, de ha baleseted van, akkor beviheted a bíróságra a KITAKART felvételt, amiből látszódhat, hogy amúgy nem hibáztál.

2023. márc. 4. 20:53
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Rendszeresen járok dashcammal AU-ba és soha nem kérték még számon rajtam, pedig kiveri a szemet a szélvédő mögött a kamera. Ez az egész tiltás túl van gondolva. Inkább arról van szó, hogyha a felvétellel személyi jogokat sértesz, akkor számon tudják kérni rajtad a bíróságon.
2023. márc. 4. 21:32
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Totalcar tavalyi írása szerint nem tiltott a menetrögzítő használata az osztrákoknál, viszont nem kerülhet ki a netre semmi felismerhető(pl rendszám) abból amit rögzített.

[link]

2023. márc. 4. 21:49
 4/5 anonim ***** válasza:
90%

A hosszú szöveget nem olvastam el. Az osztrákok a folyamatosan rögzítő berendezést tiltják. Ha csak a baleset érzékkelésre indul el, az elfogadott. A pontos működését nem ismerem ezeknek, de gondolom a hirtelen lassulás indítja el a rögzítést.

Náluk a Google Street View is ki lett tiltva. Nem azonnal, és ami felvételek elkészültek, azok maradtak is, de újabbak nem készülnek.

A magánszféra védelme a hivatkozási alap. A németeknél ennek elég durva vadhajtásai is vannak, amelyek már a bűnüldözést is hátráltatják.

2023. márc. 5. 11:52
 5/5 anonim ***** válasza:
Én is jártam Ausztriában egy bszott nagy fedélzeti kamerával a szélvédőn, mégsem kérték számon rajtam sem.
2023. márc. 6. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!