Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha volt már olyan veled, hogy...

Ha volt már olyan veled, hogy nem jól mérted fel előzésnél a szembe jövő sebességét, hogyan korigáltad?

Figyelt kérdés
Technikai szempontból érdekel, tapasztalatokról olvasnék szívesen, mert szerintem ez a legveszélyesebb manőver, amiről mindig érdemes olvasni.
2023. febr. 26. 15:16
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Te annyit tudsz korrigálni, hogy beletaposol a fékbe. Leginkább a másik kettő tud korrigálni félrehúzódással és fékezéssel.
2023. febr. 26. 15:20
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Hát túl sok opció nincs.

Ha kellően erős autóban ülsz, van nyomatékfelesleg és elég hely, akkor nagy gáz és bevágni az előzött autó elé.

Ha ezek nincsenek meg, akkor fék és visszasorolni mögé.

Ha mindkettő felejtős, akkor marad az árok, vagy a frontális ütközés.

Ezek az opciók, több nincs.

2023. febr. 26. 15:21
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Jártam így. Buszt kezdtem előzni, de az meg folyamatosan gyorsított. Úgy éreztem, visszasorolás nem fog menni (nem maradt hely mögötte. Tövig nyomtam a gázt, és nem volt mit tenni, mint bevágni elé.

A legrohadtabb dolog ez, de amikor ezredmásodpercek alatt kell gondolkodni és cselekdeni...

A frontális ütközésnél az árok is jobb. Előbbibe csak bele lehet halni, borulásnál van némi esély.

Az esetben három barom találkozott, mert a szemből jövőnek elég lett volna pár pillanatra elvenni a gázt, és nincs vészhelyzet.

2023. febr. 26. 15:36
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem a szembejövővel szokott probléma lenni, hanem azzal, hogy akit előzök, az elkezd padlógázzal gyorsítani.

És ez mostanában elég gyakori, nem ritka, hogy a 60-ról kezdett előzest 140-el kell befejeznem. Ma is 2 ilyenem volt 45 km-es országuti szakaszon :(

2023. febr. 26. 15:55
 5/21 anonim ***** válasza:
85%
Semmi, fék és vissza. Bár elfértem volna de nem akartam ijesztgetni senkit.
2023. febr. 26. 16:00
 6/21 anonim ***** válasza:
74%
#4 nem lehet, hogy figyelmetlen voltál, és pl volt egy 60-as szakasz, aminek a végén elkezdtek visszagyorsítani?
2023. febr. 26. 16:02
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

6

Akkor is. Egyrészt a KRESZ tiltja, hogy akadályozd az előzést, másrészt saját jól belátott érdeknek kéne lenni, hogy se magam se mást nem keverek veszélyes helyzetbe...

2023. febr. 26. 16:07
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
#6: nem. 15 autónyi sort "huzott" maga mögött 60-70-el. mögötte egy furgon ment, gondolom azt sem hagyta előzni, mindig visszaállt 70-re. még be is mutogatott utána a faszarcú, mikor elsőre nem is tudtam én sem megelőzni. csak ezért lehuzta az ablakot 4 fokban...
2023. febr. 26. 16:08
 9/21 anonim ***** válasza:
100%
Amint a legkisebb kétségem is felmerül azzal kapcsolatban, hogy biztonságosan be tudom-e fejezni az előzést, már sorolok is vissza. Előfordult ilyen, hogy abban a pillanatban, amikor megkezdtem az előzést, túl nagy sebességgel tűnt elő a szemből jövő, úgyhogy részemről erős fék, aztán vissza a helyemre, amit még nem volt ideje elfoglalni a mögöttem jövőnek. Elképzelhető, hogy 1-2 ilyen esetben épp be tudtam volna fejezni az előzést, de nem szeretem a necces, vagy az ahhoz túl közeli helyzeteket. Úgy meg el sem kezdek előzni, hogy ha esetleg az előzött rágyorsítana, akkor a lendület mellé a vissza 2 + padlógáz ne segítene ki. Mondjuk autótól is függ a dolog, én meg nem ülök túl erősben, szóval eleve úgy kezdek neki az előzésnek (ha már nincs meg a lendület és a sebesség), hogy kicsit lemaradok az előttem haladótól, és ha kell, akkor egy fokozattal lejjebb váltok, majd úgy lódulok neki.
2023. febr. 26. 16:17
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Én láttam már mindegyikre példát és éltem is át. Azt is, hogy az előzött fél gyorsított, fogalmam nincs miért. Azt is, hogy a szemből jövő szintén gyorsított ahelyett, hogy segítette volna a helyzetet. És hát én magam is volt, hogy padlógáz és imádkozás hogy beférjek, szerencsére necces előzés 1-2 volt összesen életemben. Elég is volt.

Mára úgy vagyok vele, hogy tényleg csak akkor előzök, ha 100%-ig biztos vagyok benne, hogy lehet. Persze így én vagyok a "béna" meg nyilván utólag okos az ember, hogy nem jött senki, előzhettem volna. De akár jöhetett is volna valaki és akkor ott halunk meg.

Hozzátenném, én igyekszem segíteni a többi hülyét is. Volt, hogy apuka családostul ahogy érkezett be a szembe sávba és elkezdett gyök kettő sebességkülönbséggel csorogni a kocsisor mellett. Visszaváltás fogalmát nem ismerte, jól tele volt a kocsi, teljes család, nagymama. Láttam, hogy szemből jönnek, Konkrétan azért kezdtem el fékezni, hogy beférjen elém. Még így is majdnem nekem jött.

Szemből jövő előzésnél is elengedem a gázt, aztán hagy jöjjön. Na de amikor 100-ról már taposom a féket, és a másik meg csak ott szöszöl még a sávban azért az is kemény. Volt, hogy már majdnem állóra fékeztem én is, meg az előzött fél is, de a barom még így is majdnem elkaszált.

2023. febr. 26. 18:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!