Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jobbra vagy balra index?

Jobbra vagy balra index?

Figyelt kérdés

Ha egy 2x1 sávos úton megyek, és el akarok engedni egy mögöttem jövőt, aki gyorsabb, akkor ennek jelzéséhez balra vagy jobbra kell indexelni?

Én pl. sokat járok hegyi utakon (Bükk, Zemplén), ahol kevés lehetőség van a normális előzésre, ezért megszokott dolog h a lassabb autós elengedi a gyorsabbat. Viszont láttam már olyat hogy vki jobbra indexelt ehhez, vki meg balra. De ezen túl a viselkedésben nem volt különbség.

2023. jan. 6. 14:39
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Balra indexelő autót tilos és balesetveszélyes balról előzni. Soha nem láttam még, hogy arra jelezne bárki ilyen esetben.

Ha lehúzódsz, akkor amúgy is jobbra kell indexelni.

2023. jan. 6. 17:58
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Megmondom őszintén már bennem is felmerült ez a kérdés, mert sok bamba van akik nem értik mit akarok jelezni.

Én magam mindig jobbra indexelek, mellette igyekszem amennyire tudok jobbra húzódni, valamennyit lassítani is. Azaz villantok 1-3-at. Aztán a másik fél meg vagy megérti vagy nem.

Általában azt látom, hogy 3 opció van:

1. Megérti mit akarok és megelőz, meg is köszöni.

2. Szerintem megérti, de nem kezd előzésbe, cserébe lemarad.

3. Nem érti mit akarok, vagy azt hiszi meg akarok állni ezért lassul velem.

Nehéz eset, mert egyik oldalról lehet legjobb az, ha mész ahogy mész, aztán a másik oldja meg. De én nem szeretem ha láthatóan gyorsabb, sietősebb jön mögöttem.

Amit tapasztaltam, bár lassítással segíteni kell, de nem szabad idő előtt nagyságrendet lassítani, mert akkor meg azt hiszik, meg akarsz állni valamiért. Balra indexelés azért veszélyes, mert azzal alapvetően a kerülést jelezzük, például akadály az úton, kerékpáros, gyalogos.

2023. jan. 6. 19:30
 13/16 anonim ***** válasza:
53%

Bakker, ez tényleg ennyire nem egyértelmű? Bármely közlekedési helyzetben a balra index azt jelenti, hogy vigyázz, mert én most balra húzódok vagy kanyarodok, de legalábbis ez a szándékom. A jobbra index azt jelzi, hogy figyelj, mert megállók, jobbra húzódok, lekanyarodok.

Nyilván, ha elengedsz valakit , azt jobbra húzódva fogod megtenni, lassítással. Akkor miért indexelnél balra??

2023. jan. 6. 20:15
 14/16 anonim ***** válasza:

#13 Én megmondom őszintén azon gondolkodtam, hogy ez nem-e ugyanolyan ellentétes jelzés-e mint például a villogás. Tényleg abból kifolyólag, hogy sok a bamba akik nem értik mit jelzek, csak jönnek a seggemben.

Hiszen a villantás is akár főút, akár város az esetek nagy részében azt jelenti, gyere, beengedlek. Kivéve az autópálya, ahol a versenyzők már 15 kilométerről villognak mert pályán a villogás az egy "takarodj előlem/elém aztán ki ne gyere" jelzés.

Ebből kifolyólag gondolkoztam el azon, hogy tekintve, hogy az előző félnek balra kell indexelni, ez nem-e egy "tedd a bal indexet és előzz" jelzést jelent-e.

Pont azért gondoltam, mert a jobbra húzódás/lassítás/jobbra index is pontosan ugyanúgy megtéveszti az embereket, mert simán gondolhatják azt, hogy te itt és most meg fogsz állni, le akarsz húzódni.

Összességében továbbra sem egyszerű, mert ha azt mondom le kell szarni a mögöttünk közlekedőt akkor azért kapnám az ívet, ha azt mondom segíteni kell akkor meg azért, hogy miért vagyok feleslegesen előzékeny.

2023. jan. 6. 20:40
 15/16 anonim ***** válasza:
56%
Akinek ez nem egyértelmű az ma adja le a jogsiját.
2023. jan. 6. 21:11
 16/16 anonim ***** válasza:
63%

Jobbra indexeléssel szokás ezt jelezni de ha felkattintod az irányjelzőt max 2x balra és nem teszel megtévesztő mozdulatokat akkor intelligens ember venni fogja a lapot.

De a jobbra indexelés a fix.

2023. jan. 7. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!