Gyalogosnak van elsőbbsége, ha főútra kanyarodok rá?
13. Jó, akkor így teszünk.
Engem az elején az zavart meg, hogy az utak minősítését írta.
Ezert válaszoltam azt, hogy ha arra az útra kanyarodik, amelyiken a gyalogos átmenne, akkor a gyalogosnak van elsőbbsége.
Ha valaki ide keveri ezt, akkor nála sincs rendben.
Kanyaridó főút lehetne csak érdekes, semmi más. Ugyanis, ha együtt kanyarodok a főúttal, az nem számít irányváltoztatásnak a járműveket tekintve. Tehát elsőbbségem van.
Viszont erről a gyalognak nem kell tudnia, így azzal szemben hátrányom van.
Ha csak simán elmegy előttem, akkor nincs elsőbbsége, dr miert keveri ide, hogy mellékút meg főút.
Azóta találtam egy linket, ami pont ezt a két esetet mutatja. Amit én próbáltam megfogalmazni, az az első kép.
Az első képen az autónak van elsőbbsége, a másodikon a gyalogosnak, ez egyértelmű.
Néha udvariasságból elengedem a gyalogost az egyes szituációban.
Kresz meghatározás:
" Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része"
Ennek alapján: Ha a gyalogos mondjuk egy Kossuth Lajos nevű utca melletti járdán fut és azt keresztezi egy alárendelt út(voltaképp név lényegtelen), akkor a gyalogos voltaképp a főútvonalon halad, tehát elsőbbséget élvez.
Viszont! Itt van egy kis zavar, úgymond nem tisztázott dolog: Az elsőbbségadás kötelező illetve STOP táblák csak a járművek egymáshoz viszonyított elsőbbségét határozzák meg.
Mi ez az ökörség a főúttal?! Jó, hogy nem stoptáblával is jössz.
Az utak RANGSOROLÁSA kizárólag a járművekre vonatkozik.
Teljesen mindegy, hogy a gyalogosjárda milyen út mellett van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!