Esőben autópályán mennyivel célszerű menni?
Értelmetlen a kérdés mert eső és eső között is nagy a különbség.
Annyival kell menni, amennyivel biztonságos. Volt már olyan, hogy 50-70-re lassult a forgalom szakadó eső miatt, de szívem szerint megálltam volna.
Illetve átlagosan masszív esőben is éreztem már felúszni a kocsit 110-120 feletti tempónál. Ugyanaz mint amit 7-es írt, egyszerűen éreztem, hogy úszik fel az autó,
és elmászik jobbra-balra.
Én mondjuk jó időben is beállok egy 120-as tempóra, soha senki nem dudált még le, viszont itt a leggazdaságosabb a fogyasztásom és nem mindegy, hogy 500 vagy 700 km-t megyek el egy tankkal.
Ez nagyon függ a pontos körülményektől, pl. mennyire is esik az eső, milyen jellegű, megáll-e a víz az úttesten, mennyire győzi az ablaktörlőd, milyen az út vonalvezetése, mekkora a forgalom.
Egy átlagos, magyarországi nagyobb esőben is a hazai autópályák esetén nyugodtan maradhat a 130 is tapasztalataim szerint. Ha jelentősen áll a víz a pályán, akkor viszont már jóval visszább kell venni.
Vezettem már amúgy olyan felhőszakadásban is (jégesővel és széllel kombinálva), amikor én és még jó páran kénytelen voltunk megállni a leállósávban, mert egyszerűen lehetetlenség lett volna biztonságosan továbbmenni. Ennek ellenére volt egy-két vadbarom, és jó pár kamionos, akik simán 90-100 körül húztak el mellettünk, nem foglalkozva semmivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!