Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Leszek valaha gyorsabb sofőr?

Leszek valaha gyorsabb sofőr?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Nemrégiben kezdtem el vezetni, jogsim sem régi. Kb. 10 alkalommal vezettem eddig a munkahelyemre. Sajnos nem vagyok valami gyors, vagyis hát nem tudom megítélni. Hozzátartozóim akik régi jogsival rendelkeznek, sosem mondanak semmi rosszat rám. Viszont sok helyen olvasom, hogy; aki nem tud gyorsan menni az ne vezessen. Én igazából próbálom tartani a forgalom ritmusát, ha egyenes, jól belátható az út akkor megyek 90-el. De pld tegnap volt egy olyan pár másodperc, hogy szégyen nem szégyen de 50-el mentem lakott területen kívül. Még sem sötét nem volt, de már világos sem. Szakadt az eső. Hegyvidéki, kanyargós, ráadásul nagyon rossz minőségű út. Nem fékeztem hirtelen, viszont láttam a veszélyes kanyar táblát ezért szépen elengedtem a gázt, hagytam 50-re lassulni az autót, ugyanis én nagyon rossz látási viszonynak ítéltem meg a tegnapi időt így este felé. Illetve sűrű volt a szembe forgalom is. Sosem vezettem még ilyen időben. Nem pánikoltam be, nem csináltam semmit hirtelen. Én nagyon büszke voltam magamra, hogy hazatudtam vezetni, de amikor olvasok ilyen kommenteket akkor annyira elmegy az önbizalmam. Lehet, hogy nem is vezetek jól, lehet, hogy túl lassú vagyok? Amint végeztem azzal a kanyarral szépen vettem felfele a forgalom ritmusát, nem akarok senkit akadályozni a lassan haladással.

Szerintetek fog javulni ez a dolog? Más is így kezdte, vagy csak a kommentekben, meg gyakorin csúcs vezető mindenki? Amúgy nagyon szeretek vezetni. Jó lenne tapasztalatokat olvasni, más is érzett hasonlóan? Valaki maradhat örökké lassú, vagy a rutinnal ez elmúlik általában? Köszönöm ha elolvastad

2022. szept. 26. 10:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%
Teljesen jól csinálod, max. az idegbeteg vadbarmoknak nem elég az a sebesség. Azoknak meg akarsz felelni? Nem hinném. Gyakorlással meg fogod tudni ítélni mennyi a biztonságos sebesség addig is inkább menj lassabban mint túl gyorsan én becsússz az árokba... Ne foglalkozz másokkal, menj úgy ahogy jónak érzed és majd megelőznek.
2022. szept. 26. 10:53
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha írok egy olyan kommentet, hogy egy pöttyös hátú rétiposzáta vagy akkor rossz érzésed fog támadni, mert azt hitted ember vagy? Ne foglalkozz a hülyeségekkel, mindig annyival menj, amennyit biztonságosnak ítélsz. Ha valaki meg akar előzni akkor majd megelőz, ha nem tud akkor meg ne erőlködjön.
2022. szept. 26. 11:00
 3/14 anonim ***** válasza:
54%

Nem gyorsan kell vezetni, hanem biztonságosan és az út- időjárási viszonyoknak megfelelően.

Ha félhomályban, szakadó esőben, rossz minőségű hegyi útszakaszon mész, ott senki nem várja el tőled a 90-et, aki mégis, az egy kretén, ne foglalkozz vele. Én is egy vagyok azok közül, aki szerint a 90 ne legyen 80 ok nélkül, de te nem ok nélkül hajtottál lassabban. Nekem is volt tavaly egy nagyon nehéz szitu, decemberben két ünnep között felmentem a Mátrába, fél 4-kor indultam vissza. Sötétedett, leszállt a baromi sűrű köd, ráadásul ónos eső is esett, rohadtul csúszott és nem is láttam semmit. Nyilván nem mentem ilyen időben 90-et a szerpentinen, főleg, hogy az még a régi autómmal volt, se ABS, se szervó, se légzsák. Persze, hogy lassan mentem.

Ez a "ha nem mersz gyorsan menni, ne vezess" dolog csak annyit jelent, hogy OK NÉLKÜL ne menjen az ember a sebességhatár alatt. Egy jó sofőr fel kell hogy tudja mérni a szituációt és annak megfelelően fog vezetni. Nem gyorsan, hanem okosan. Ha semmi sem hátráltat és semmi sem veszélyeztet, akkor a 90-es táblánál legyen 90. De ha szarok a körülmények, akkor a körülmény szabja meg a sebességet, nem a tábla.

2022. szept. 26. 11:01
 4/14 anonim ***** válasza:
Nem gond. Sok mindentől függ a sebessèg pl:látótávolság, útviszony, ès arutint is ideèrtem. Annyi ha valaki előz, mikor egyenesbe èrsz (pl kanyar vègèn) akkor ne gyorsíts rá. Ha a popsidban van akkor enged el (hagy magad hamarabb szabadulsz). Egy idő után jobban megy a figyelès, megismered a kocsid tulajdonságait stb....
2022. szept. 26. 11:25
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Mégis miért kéne gyorsabban menni rossz látási viszonyok között, esőtől esetleg csúszós úton, ráadásul kanyargós, rossz minőségű úton???

Mindig az látás és útviszonyoknak megfelelően kell vezetni. És ez nem mindig esik egybe a maximális megengedett sebességgel.

2022. szept. 26. 11:36
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen ha több rutinod lesz jobban fogod érezni, hogy hol vannak a határok és mi az ami még nem veszélyes.

Az a jó, hogyha kezdőként óvatosabb vagy.

2022. szept. 26. 11:55
 7/14 A kérdező kommentje:

Az csak természetes, hogy elengedem aki nálam gyorsabb. Sót annyit már megtapasztaltam, hogy akik gyorsabban mennek azok nem feltétlenül ostoba gyors hajtók, és sok esetben pont ők azok akik "vigyáznak" ránk. Pl. kiengednek kereszteződésben, beengednek sávváltás során maguk elé. Mutatják, intenek, villognak, hogy menjek nyugodtan. Én sokkal jobban örülök annak, ha ilyenekkel vagyok körülvéve, had előzzenek ki, mint amikor érzékelem, hogy hozzám hasonló rutintalan, lassú vagy esetleg idős sofőr van előttem.

A bajom azzal van amikor valaki kihasználja ezt a képességét. Lekezelően bánik a lassabbal, esetleg balesetveszélyt idéz elő mert ideges lesz, amiért nem halad. Ilyeneket is olvasok itt, hogy "megérdemli, hogy leszorítsák, vagy rárántsák a kormányt". Szerencsémre még nem találkoztam ilyenekkel az utakon.

2022. szept. 26. 12:11
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Pedig sajnos bele fogsz futni az úton is ezekbe, akik bújnak a hátsódba, esetleg villogtatnak, de előzni meg nem mernek.
2022. szept. 26. 12:15
 9/14 Víctor Orbanescu ***** válasza:
100%
Kezdő mazsola vezető vagy még, de nem azért, mert a kanyarban lelassítasz, hanem azért, mert még nem tanultad meg a fő szabályt: az a lényeg, hogy te (és az utasaid) biztonságosan odaérj ahová elindulsz. Úgy kell vezetni, mintha az asszony meg a 2 gyerek is a kocsiban lenne. A többi marhát meg arcon kell f*sni. Hadd villogjon meg dudáljon, fingjál egy jót oszt röhögj egyet a hülyén.
2022. szept. 27. 08:37
 10/14 anonim ***** válasza:
49%
Igen, ha jobban nyomod a gázt.
2022. szept. 27. 13:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!